11 Οκτώβριος 2016, 20:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2016, 21:09

Ημέρες Ελληνικού Πολιτισμού στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

  • Ημέρες Ελληνικού Πολιτισμού στο Χάρκοβο της Ουκρανίας
    Οι Έλληνες του Χάρκοβο της Ουκρανίας διοργανώνουν συνεχώς εκδηλώσεις με σκοπό τη διατήρηση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού (φωτ.: greeks.ua)

Οι Έλληνες στην πόλη του Χάρκοβο της Ουκρανίας δραστηριοποιούνται ενεργά και διοργανώνουν συνεχώς εκδηλώσεις με σκοπό τη διατήρηση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Το τρέχον διάστημα διεξάγονται οι Ημέρες Ελληνικού Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο των Ημερών Ελληνικού Πολιτισμού (7 Οκτωβρίου - 18 Νοεμβρίου), ο Σύλλογος Ελλήνων του Χάρκοβο «Ήλιος» διοργανώνει και συνέδριο για τον Αριστοτέλη.

Το συνέδριο, με τίτλο «Οι προοπτικές της ιστορικής ανασυγκρότησης της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη», διεξάγεται την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη, όπως ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, και είναι αφιερωμένο στα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου φιλοσόφου.

Οι Ημέρες Ελληνικού Πολιτισμού άνοιξαν με την έκθεση φωτογραφίας «Γρηγόρης Ξενόπουλος (1867-1951). Η ζωή και η τέχνη του» στις 7 Οκτωβρίου στην εκθεσιακή αίθουσα της Κεντρικής Επιστημονικής Βιβλιοθήκης του Εθνικού Πανεπιστημίου του Χάρκοβο «Βασίλι Καράζιν».


Το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Χάρκοβο «Βασίλι Καράζιν» (φωτ.: Μπογκντάν Πετρένκο)

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων του Χάρκοβο προετοιμάζονται για τον εορτασμό της ημέρας της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Στις 29 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η κεντρική εκδήλωση για την εθνική επέτειο, ενώ στις 30 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί αντίστοιχη παιδική γιορτή.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Εθνικού Πανεπιστημίου του Χάρκοβο «Βασίλι Καράζιν», του Μουσείου Καλών Τεχνών του Χάρκοβο και του Κέντρου Γλωσσών «International House».

Στις προτεραιότητες του Συλλόγου εντάσσεται και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιτυχημένης δράσης τους είναι και η πρόσφατη κατάκτηση της 1ης θέσης στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας από την 23χρονη Ουκρανή Άννα Βίνικ από το Χάρκοβο.

  • Ο Σύλλογος Ελλήνων του Χάρκοβο «Ήλιος» ιδρύθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1989. Μέχρι σήμερα αριθμεί πάνω από εξακόσια μέλη. Πρόεδρος του συλλόγου είναι η Εκατερίνα Σεφτσένκο.