11 Οκτώβριος 2016, 13:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2016, 13:30

Το 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών πέρασε στην ιστορία

  • Το 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών πέρασε στην ιστορία
    (Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Το 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών πέρασε στην ιστορία αφήνοντας σε όλους την ικανοποίηση μιας από τις καλύτερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μας.

Οι πολύχρωμες εικόνες από το 12ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα μείνουν για καιρό αποτυπωμένες στο μυαλό όλων όσοι έγιναν μάρτυρες μιας ακόμα εκδήλωσης που αποθέωσε τον ποντιακό πολιτισμό.

Ο ήχος των μουσικών οργάνων που έδιναν ρυθμό στα πόδια χιλιάδων χορευτών –της λύρας, του νταουλιού, του αγγείου– θα εξακολουθεί να δονεί εσωτερικά τα σώματά τους. Η αίσθηση του ανήκειν σε έναν σπουδαίο ελληνισμό, αυτόν του Πόντου, θα συνεχίσει να κάνει περήφανους τους απογόνους των ανθρώπων που έπεσαν θύματα μιας άγριας γενοκτονίας από Νεότουρκους και κεμαλιστές.

Η Ξάνθη μας, στην πόλη αλλά και στην επαρχία, έζησε πρωτόγνωρες στιγμές με τους χιλιάδες χορευτές και επισκέπτες να γεμίζουν τους δρόμους, τα μαγαζιά, τις πλατείες. Μέχρι και την επομένη του φεστιβάλ ηχούσαν τα ποντιακά τραγούδια, με τους χορευτές να παρασύρουν τον καθένα μας στον κύκλο του χορού.


(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Χιλιάδες παιδιά των πάνω από 400 Συλλόγων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) από όλη την Ελλάδα μετακινήθηκαν στην πόλη μας, ένιωσαν τη χαρά της συμμετοχής και απόλαυσαν το θερμό χειροκρότημα από τις εξέδρες για τις προσπάθειες που κάνουν να κρατούν ψηλά τον πολιτισμό της πατρίδα τους, αυτό το σπουδαίο κομμάτι του ελληνισμού, τη Γη του Πόντου.

  • Για πρώτη φορά σε Φεστιβάλ οι θεατές παρακολούθησαν δρώμενο με κομμένη την ανάσα και τη συγκίνηση να φτάνει στο κατακόρυφο. Το ετοίμασαν και το παρουσίασαν τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης με πρωτεργάτη το μέλος μας Δημήτρη Χαϊτίδη.
  • Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ πλαισιώθηκε από παράλληλες εκδηλώσεις την εβδομάδα που προηγήθηκε, δίνοντας έναν διαφορετικό τόνο σε αυτό που όλοι περιμέναμε.

Αυτό καθαυτό το Φεστιβάλ θα τολμήσουμε να πούμε ότι άγγιξε την τελειότητα σε οργάνωση και ροή προγράμματος. Και αυτό οφείλεται στην πολλή δουλειά πολλών μελών μας, με πρωτοπόρους την ακούραστη νεολαία μας.

Κουρασμένοι, αλλά με τη χαρά της συμμετοχής, έφυγαν από την Ξάνθη χορευτές και επισκέπτες κουβαλώντας ωραίες αναμνήσεις και έχοντας να πουν τις ωραιότερες λέξεις για την πόλη της Ξάνθης και τη φιλοξενία που έζησαν.

Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε μέλη του μεγάλου αυτού Συλλόγου, του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης, που με τόση επιτυχία πραγματοποίησε αυτές τις εκδηλώσεις.

Απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στους Δήμους Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου, στην ΣΕΚΕ ΑΕ, στη γαλακτοβιομηχανία Ροδόπη, στα s/m Μασούτης, στις τοπικές Αρχές, την Ελληνική Αστυνομία, τα τοπικά ΜΜΕ, τους εθελοντές, την Τεχνική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης, το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και όλους όσοι βοήθησαν στις προσπάθειές μας.

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ08
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2016
18:30
Αφιερωμένο σε δύο εξέχουσες προσωπικότητες της πόλης, με ποντιακή καταγωγή.