10 Οκτώβριος 2016, 23:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2016, 12:40

Υπογράφηκε η συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για τον αγωγό Turkstream

  • Υπογράφηκε η συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για τον αγωγό Turkstream
    Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο περιθώριο της 23ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Ενέργεια (Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Βούληση για ολοκλήρωση της διαδικασίας ομαλοποίησης των ρωσοτουρκικών σχέσεων εξέφρασαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της 23ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Ενέργεια.

«Είναι απόλυτη η πίστη μου στο ότι θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς η ομαλοποίηση των τουρκορωσικών σχέσεων» δήλωσε ο Ερντογάν.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι στα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου θα πραγματοποιηθεί ένα διμερές συμβούλιο υψηλού επιπέδου, μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «ώστε να ολοκληρωθεί η πλήρης ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η ρωσική κυβέρνηση έλαβε απόφαση να αρχίσει και πάλι η εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία, ιδιαίτερα εσπεριδοειδών και άλλων οπωροκηπευτικών. Με αυτό τον τρόπο, είπε, «η ρωσική αγορά άνοιξε και πάλι για τους τούρκους συνεταίρους μας».


(Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Πριν από τις δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες, οι υπουργοί ενέργειας των δύο χωρών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και Αλεξάντερ Νόβακ υπέγραψαν τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkstream. Ο αγωγός από το τουρκικό έδαφος θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και θα φτάνει στην Ανατολική Θράκη, μεταφέροντας ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Θα περιλαμβάνει δύο γραμμές, χωρητικότητας 15.75 δισ. κ.μ. αερίου η κάθε μία και αναμένεται να περιορίσει την εξάρτηση της Μόσχας από την Ουκρανία.

Οι δηλώσεις για τη Συρία
Στην ατζέντα των δύο ανδρών και το θέμα της Συρίας. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησε διεξοδικά με τον πρόεδρο Πούτιν το θέμα της Συρίας, καθώς και τις επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. «Εξετάσαμε τη συνεργασία που μπορούμε να κάνουμε, ιδιαίτερα στο θέμα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι. Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή να έχουν το συντομότερο δυνατόν ειρήνη» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει συνεργασία των υπουργείων εξωτερικών, της στρατιωτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για το θέμα, με αιχμές κατά των ΗΠΑ αναφορικά με την ασφαλή μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι, που όπως είπε «δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δεχθούν» τη ρωσική πρόταση περί απομάκρυνσης των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης.

Ερντογάν και Πούτιν αναφέρθηκαν επίσης και στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Μερσίνας από ρωσική εταιρία, σημειώνοντας ότι η διαδικασία θα επισπευστεί.