10 Οκτώβριος 2016, 22:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2016, 22:40

Στη δημοσιότητα ονόματα 13.000 οφειλετών με χρέη 7,6 δισ. ευρώ στα Ταμεία

  • Έγινε η πρώτη φορολοταρία για το 2018 – Ποιοι λαχνοί κερδίζουν

Στη δημοσιοποίηση των ονομάτων οφειλετών που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Οκτώ ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση, θα προηγηθεί προειδοποίηση των οφειλετών, μέσω email, με την οποία θα καλούνται να προσέλθουν στα Ταμεία για να προβούν σε ρύθμιση των χρεών.

Στη «μαύρη» λίστα που θα δημοσιοποιηθεί, περιλαμβάνονται 13.197 οφειλέτες με συνολικά χρέη 7,6 δισ. ευρώ, σε σύνολο 304.163 οφειλετών, των οποίων τα χρέη ύψους 16,783 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί για αναγκαστική είσπραξη στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών).

Επίκειται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης στην οποία προβλέπονται όλες οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία της δημοσιοποίησης, την ασφάλεια της σχετικής επεξεργασίας, καθώς και των στοιχείων που θα δημοσιοποιηθούν. Παράλληλα θα τους γνωστοποιείται ότι θα κινηθεί εναντίον τους (αν δεν έχει ήδη κινηθεί μέσω του ΚΕΑΟ) η προβλεπόμενη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης ή και ποινικής δίωξης.

Από τη λίστα, θα εξαιρούνται πέντε κατηγορίες:

  1. Οι οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών εφόσον τηρούνται οι όροι και για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση.
  2. Τα χρέη για τα οποία έχει δοθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, νόμο κ.ά.
  3. Οι οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
  4. Τα χρέη όσων έχουν αποβιώσει.
  5. Οι οφειλές ανηλίκων.