10 Οκτώβριος 2016, 19:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2016, 20:01

Το Eurogroup σπάει την υποδόση – Τώρα η εκταμίευση 1,1 δισ. ευρώ

  • Eurogroup: Δεν επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί
    Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομιλεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ (φωτ. αρχείου: EPA / Julien Warnand)

Το σημερινό Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που πάει στο χρέος, αναγνωρίζοντας ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου-Αυγούστου να δείχνουν ότι «έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου». Επίσης, τονίζεται ακόμη ότι τα 1,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη δηλαδή συνάντηση του ESM.

Ικανοποίηση Τσακαλώτου
Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος της συνεδρίασης. Όπως ανέφερε, το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων και εξήγησε ότι τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις για τεχνικούς λόγους.

«Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου» ανέφερε ο Ευκ. Τσακαλώτος και υπογράμμισε πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα 1,1 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, θα εκταμιευθούν στις 24 του μήνα.