10 Οκτώβριος 2016, 19:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2016, 19:38

Σπόροι σταφυλιών 5.000 ετών βρέθηκαν στη Σμύρνη!

  • Σπόροι σταφυλιών 5.000 ετών βρέθηκαν στη Σμύρνη!
    (Φωτ.: ozgurlukcudemokrasi.com)

Τον Σεπτέμβριο οι ανασκαφείς στο κάστρο Τσαβούστεπε, κοντά στην πόλη Βαν της Τουρκίας, ανακοίνωσαν τη φιλοδοξία τους να καλλιεργήσουν σπόρους σιταριού και σουσαμιού που βρέθηκαν μέσα σε αρχαίο πίθο ηλικίας 2.800 ετών! Άραγε οι ανασκαφείς στην περιοχή Γιασίτεπε, στον Μπουρνόβα της Σμύρνης, θα έχουν την ίδια ιδέα για τους αρχαίους σπόρους σταφυλιού που βρήκαν;

Τα τελευταία 24ωρα στην Τουρκία έχει γίνει είδηση η ανακάλυψη σπόρων που εικάζεται ότι είναι από το περίφημο σταφύλι Μπουρνόβα Μουσκάτ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων, καθηγητή Ζαφέρ Ντερίν, οι σπόροι ηλικίας 5.000 ετών βρέθηκαν σε καμένη μορφή στους πυθμένες κεραμικών, σε ένα ανάχωμα 8.500 ετών, στον αρχαιότερο οικισμό που βρίσκεται κοντά στη Σμύρνη. Αν όντως πρόκειται για υπολείμματα του Μπουρνόβα Μουσκάτ, τότε θα έχει βρεθεί μια από τις πλέον παλιές ποικιλίες που καλλιεργούσαν στη Σμύρνη.

Η περιοχή γύρω από τη Σμύρνη θεωρείται μια από τις πρώτες περιοχές στην ιστορία όπου καλλιεργήθηκαν σταφύλια. Έτσι, ενδέχεται κάτι τόσο απλό όσο οι σπόροι να δώσουν στην αρχαιολογική κοινότητα απαντήσεις για τη ζωή στον Μπουρνόβα κατά την αρχαιότητα.


Ευρήματα που εκτίθενται στο Δημοτικό Εκθεσιακό Κέντρο Μπουρνόβα

Οι ανασκαφές γίνονται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Σμύρνη, με την υποστήριξη του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού. Εκτός από τους σπόρους σταφυλιού, μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως πάνω από 300 αντικείμενα που χρονολογούνται στη Νεολιθική Εποχή και στην Πρώιμη Περίοδο του Χαλκού. Τα αντικείμενα αυτά εκτίθενται στο Δημοτικό Εκθεσιακό Κέντρο του Μπουρνόβα.