10 Οκτώβριος 2016, 14:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2016, 14:06

Το ΔΝΤ διαψεύδει τον Σόιμπλε για το τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα

  • Το ΔΝΤ διαψεύδει τον Σόιμπλε για το τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα
    Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρώτος αντιπρόεδρος Ντέιβιντ Λίπτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ταμείου (φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, και στην ουσία διαψεύδει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που εμφανίστηκε σίγουρος ότι μέχρι το τέλος του έτους το Ταμείο θα έχει συναινέσει στην περαιτέρω συμμετοχή του. Ο λόγος για τον πρώτο αντιπρόεδρο του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, ο οποίος με δηλώσεις στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο ότι το Ταμείο «δεν επιτρέπει να του θέτουν κανενός είδους διορίες».

Ο Ντέιβιντ Λίπτον σημειώνει ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να απαιτεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται για κούρεμα.

Για να… χρυσώσει το χάπι στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο πρώτος αντιπρόεδρος τονίζει ότι το ΔΝΤ εργάζεται «μετά από επιθυμία των Ευρωπαίων και της γερμανικής κυβέρνησης, ώστε να συμφωνήσουν για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα».

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το «άδειασμα» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το ΔΝΤ του δημιουργεί σημαντικό πολιτικό πρόβλημα, ενόψει της προεκλογικής περιόδου για τις γερμανικές εκλογές του 2017. Ήδη ορισμένοι βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος έχουν ζητήσει νέα ψηφοφορία στην Ομοσπονδιακή Βουλή, δεδομένου ότι υπερψήφισαν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.