9 Οκτώβριος 2016, 22:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2016, 08:37

Spiegel: Οι Κούρδοι προτεραιότητα του Ερντογάν στη Συρία

  • Spiegel: Οι Κούρδοι προτεραιότητα του Ερντογάν στη Συρία
    Από τις τουρκικές χερσαίες επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας (φωτ.: alalam.ir/)

Ο τουρκικός στρατός επιχειρεί επισήμως στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο πρόεδρος Ερντογάν όμως επιδιώκει και έναν άλλο στόχο, γράφει σε ανταπόκρισή του από την Τουρκία το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Για τους Τούρκους αντιπολιτευόμενους η εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία είναι μια περιπέτεια με άγνωστη έκβαση, μια επιχείρηση αυτοκτονίας, όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Φαρούκ Λογκόγλου. Για τον Μεχμέτ Νατσί Μποσταντσί, τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP αντίθετα πρόκειται για επίδειξη δύναμης, για «μια έκφραση της αποφασιστικότητας και της ισχύος των ενόπλων δυνάμεών μας».

Κατά το Spiegel, με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» ο πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί να στείλει το εξής μήνυμα: Μπορεί ο τουρκικός στρατός να έχει χάσει τους μισούς από τους στρατηγούς και τους ναυάρχους μολαταύτα είναι σε θέση να διεξαγάγει τη μεγαλύτερη επιχείρηση της νεότερης ιστορίας του. «Το ηθικό των ενόπλων μας δυνάμεων είναι ακμαίο», όπως τόνισε στο γερμανικό περιοδικό ο Μποσταντσί.

Εν τω μεταξύ η προέλαση των Τούρκων στη Συρία έχει περιέλθει σε στασιμότητα.

Το λόγο εξηγεί ο Φαρούκ Λογκόγλου: «Ο Ερντογάν έστειλε τους στρατιώτες μας στη Συρία χωρίς να εξηγήσει τι θέλει να επιτύχει εκεί. Η απόφαση να εκτοπίσει το Ισλαμικό Κράτος από τα σύνορα της Τουρκίας ήταν ορθή. Τώρα όμως δεν γνωρίζει κανείς στην κυβέρνηση τι πρέπει να γίνει, ποιος είναι ο στόχος».


(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Ο τουρκικός στρατός από κοινού με τους αντάρτες Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) κατάφερε τον Αύγουστο να απελευθερώσει την πόλη Τζαραμπλούς από τους ισλαμιστές. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι από κοινού και πάλι θα πρέπει να προστατεύσουν τις περιοχές που απελευθερώθηκαν. Ο Λογκόγλου το χαρακτηρίζει όμως φάρσα. «Πως μπορούν μερικές εκατοντάδες ανταρτών να φυλάξουν μια περιοχή εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων εν μέσω ενός ασύμμετρου πολέμου»; είπε στο Spiegel.

Εξέφρασε δε και το φόβο ότι η Τουρκία θα μπορούσε εμπλακεί με χιλιάδες στρατιώτες σε μια αναμέτρηση για χρόνια.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν κρύβει ότι η επέμβαση στη Συρία δεν αφορούσε μόνο το Ισλαμικό Κράτος, αλλά εξίσου τουλάχιστον και τις κουρδικές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG), το συριακό δηλαδή παρακλάδι του απαγορευμένου στην Τουρκία Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» ο Ερντογάν μετέφερε το κουρδικό στη Συρία, λέει στο Spiegel ο διοικητής του PKK Σαμπρό Οκ. (σ.σ.: το όνομα έχει περικοπεί για ευνόητους λόγους). Ο Ερντογάν θα ήθελε να στρέψει τους Σουνίτες, τους Σιίτες και τους Αλεβίτες εναντίον αλλήλων. «Οργανώνει ανοιχτά ένα πόλεμο δογμάτων», όπως λέει στο γερμανικό περιοδικό και συμπληρώνει ότι η οργάνωσή του θα μπορούσε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της στη Συρία: «To PKK αγωνίστηκε κατά του Ισλαμικού κράτους και δεν πρόκειται να ανεχτεί σφαγές κατά των Κούρδων εκεί».

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν κατατάξει το PKK στις τρομοκρατικές οργανώσεις, θεωρούν όμως τις κουρδικές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) εταίρο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και ελπίζουν να διαμεσολαβήσουν μεταξύ Τούρκων και Κούρδων. Η Τουρκία όμως το απορρίπτει. «Δεν βλέπουμε καμιά διαφορά μεταξύ τους. Η τρομοκρατία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρομοκράτες», λέει ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία έχει κάνει τους τελευταίους μήνες πλήρη στροφή στον πόλεμο της Συρίας. Για πολύ καιρό ο Ερντογάν πίεζε την διεθνή κοινότητα να ανατρέψει τον Άσαντ. Από τότε όμως που συμπράττει με τη Ρωσία η κυβέρνησή του δείχνει διάθεση συμβιβασμού.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει διακηρύξει ότι δέχεται κυβέρνηση υπό τον Άσαντ ως μεταβατική.

Και επέδειξε αυτοσυγκράτηση στο να επικρίνει τον βομβαρδισμό της ανθρωπιστικής εφοδιοπομπής από τη συριακή κυβέρνηση. Η προτεραιότητα της Τουρκίας στη Συρία είναι εν τω μεταξύ οι Κούρδοι, αναφέρει το Spiegel.

Τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποδέχεται τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη. Παρατηρητές πιστεύουν ότι οι δύο πρόεδροι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στο σταματήσει η συριακή κυβέρνηση την υποστήριξη των κουρδικών ομάδων και ως αντάλλαγμα η Άγκυρα να προσφέρει στον Πούτιν και τον Άσαντ το Χαλέπι, καταλήγει η ανταπόκριση του περιοδικού Spiegel από την Τουρκία.