9 Οκτώβριος 2016, 19:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2016, 19:46

Αποχώρηση Τουρκίας… λόγω Γενοκτονίας των Αρμενίων

  • Αποχώρηση Τουρκίας… λόγω Γενοκτονίας των Αρμενίων
    Στιγμιότυπο από την κεντρική πολιτική εκδήλωση των Αρμενίων στις 17 Απριλίου 2016 στην Αθήνα (φωτ.: pontos-news.gr)

Η Τουρκία αποφάσισε τελικά να αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», τη συμμετοχή της στο οποίο είχε συνυπογράψει το 2014, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η Τουρκία αποφάσισε μονομερώς να αποχωρήσει από το πρόγραμμα “Δημιουργική Ευρώπη”», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στην κυριακάτικη Bild. Ο λόγος είναι ότι στην συναυλία «Aghet» η οποία εντάσσεται στο εν λόγω καλλιτεχνικό πρόγραμμα και της οποίας η πρεμιέρα ήταν προγραμματισμένη για το Νοέμβριο στη Δρέσδη, γίνεται αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Εκπρόσωπος της Τουρκίας είχε ήδη προβάλλει σχετική ένσταση από την άνοιξη και η αποχώρηση είχε προαναγγελθεί από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Habertürk την περασμένη Δευτέρα. 

Η εν λόγω συναυλία, στην οποία εκτός από Γερμανούς και Αρμένιους θα συμμετείχαν και Τούρκοι μουσικοί, επρόκειτο να επαναληφθεί μετά τη Δρέσδη, στην Κωνσταντινούπολη καθώς επίσης και στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν.


(Φωτ.: Creative Europe / facebook)

Ο διευθυντής της φιλαρμονικής της Δρέσδης Μάρκους Ριντ και ο  συνθέτης και κιθαρίστας Μαρκ Σινάν καταδίκασαν την απόφαση. Η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης πλήττει κυρίως τους Τούρκους καλλιτέχνες οι οποίοι θα ωφελούνταν αναφέρουν σε δήλωση τους προς τον Τύπο. Προσθέτουν δε ότι «πρόκειται για ένα ύπουλο τρόπο της τουρκικής κυβέρνησης να χρησιμοποίησει ως άλλοθι μια πρωτοβουλία συμφιλίωσης για να τιμωρήσει Τούρκους καλλιτέχνες».