9 Οκτώβριος 2016, 18:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2016, 18:58

Ακριβότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

  • Ακριβότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Αυξημένη θα είναι φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, κυρίως λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Περίπου στα 93 λεπτά το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της περιόδου διάθεσης του προϊόντος το ερχόμενο Σάββατο 15 Οκτωβρίου, με βάση τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου. Θυμίζουμε ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της προηγούμενης χειμερινής περιόδου κυμάνθηκε στα 83-85 λεπτά.

Αντίθετα, οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα δουν σημαντικά χαμηλότερο λογαριασμό σε σχέση με πέρυσι.

Η πτωτική αυτή τάση στην τιμή του φυσικού αερίου οφείλεται στην υποχώρηση των διεθνών τιμών, αλλά και στη μείωση της φορολογίας του από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναμένεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα σε εκδήλωση ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, οι φόροι καλύπτουν το 51,1% της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (έναντι 32,1 % που είναι ο ευρωπαϊκός  μέσος  όρος), 68,3 % της λιανικής τιμής της βενζίνης (66,2 % στην ΕΕ) και 51,3 % του πετρελαίου κίνησης (61,4 % στην ΕΕ).