9 Οκτώβριος 2016, 17:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2016, 17:54

Λαβρόφ: Οι ενέργειες των ΗΠΑ απειλούν την εθνική μας ασφάλεια

  • Λαβρόφ: Οι ενέργειες των ΗΠΑ απειλούν την εθνική μας ασφάλεια
    O Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ (φωτ.: EPA / Peter Foley)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει επιθετικά μέτρα που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Έχουμε γίνει μάρτυρες μιας θεμελιώδους μεταβολής των περιστάσεων, όταν πρόκειται για την επιθετική ρωσοφοβία που τώρα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας», τόνισε ο Λαβρόφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «επιθετικά βήματα που πράγματι βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα και θέτουν μια απειλή για την ασφάλειά μας».

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel One, ο Λαβρόφ επισήμανε ότι η Μόσχα συνήθιζε επί μακρόν να επιδεικνύει στρατηγική υπομονή όσον αφορά στις ενέργειες της Ουάσιγκτον, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έχουν αλλάξει δραματικά.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι ένα γεγονός», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σχολιάζοντας τις σοβαρές αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Ειλικρινά, βλέπουμε αυτό το οποίο στις ΗΠΑ ονομάζεται “στρατηγική υπομονή” για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ως μονομερή επιδείνωση των σχέσεων από πλευράς των ΗΠΑ, η οποία άρχισε πολύ πριν από την ουκρανική κρίση», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε επίσης την Ουάσιγκτον να μην προχωρήσει στην υλοποίηση σεναρίων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες για αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον αεροδρομίων του συριακού στρατού, τονίζοντας ότι η χώρα του έχει τα μέσα να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις της στη Συρία.

Οποιαδήποτε επίθεση του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού στρατού θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, κάτι που αντιλαμβάνονται αρκετοί ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, τόνισε ο Λαβρόφ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν θα συναινούσε σε ένα τέτοιο σενάριο.