9 Οκτώβριος 2016, 15:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2016, 14:47

Τουρκικά υποβρύχια στο Αιγαίο

  • Τουρκικά υποβρύχια στο Αιγαίο
    (Φωτ.: dzkk.tsk.tr)

Η Ελλάδα υπέβαλε υπόμνημα διαμαρτυρίας στο NATO για τη δέσμευση σχεδόν του συνόλου του Αιγαίου από την Τουρκία για ανθυποβρυχιακές ασκήσεις, καθ' όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού είχαν δεσμεύσει και κινήθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές γύρω από την Σαμοθράκη, την Λήμνο, την Χίο, την Μυτιλήνη, την Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο και βόρεια της Κρήτης.

Η Ελλάδα υπέβαλε πριν από λίγες μέρες υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ.

Η δράση των υποβρύχιων στον ελληνικό βυθό και την υφαλοκρηπίδα, οι υπερπτήσεις και οι τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών που έχουν καθορίσει τον χάρτη της περιοχής, περιγράφονται από τις ελληνικές διπλωματικές και στρατιωτικές αρχές προς το ΝΑΤΟ ως ενέργειες που προκαλούν κλιμάκωση και ενδεχόμενη αστάθεια.

Στο ΓΕΕΘΑ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπήρξαν εισηγήσεις να επιδοθεί διάβημα και στον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Το αντίστοιχο διάστημα έξι ελληνικά υποβρύχια κινούνταν στη θαλάσσια περιοχή προκειμένου να στείλουν μήνυμα στη γειτονική χώρα, για τις βλέψεις τους στο Αιγαίο.