9 Οκτώβριος 2016, 11:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2016, 11:28

Handelsblatt: Διαμάχη Σόιμπλε-Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος

  • Handelsblatt: Διαμάχη Σόιμπλε-Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος

Εάν η Κριστίν Λαγκάρντ επιμείνει στην άποψή της και δεν συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, με πλέον των 86 δισ. ευρώ, τότε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει πολιτικό πρόβλημα, διότι ψηφίστηκε από την Μπούτεστανγκ με αυτήν την προϋπόθεση και θα πρέπει να γίνει ξανά ψηφοφορία, όπως του υπενθύμισαν βουλευτές του κόμματός του πρόσφατα, γράφει η Handelsblatt. To ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς κούρεμα υποστηρίζει η Λαγκάρντ, ενώ αντίθετα Σόιμπλε το απορρίπτει.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τάσσεται κατά της συμμετοχής του Ταμείου χωρίς κούρεμα του χρέους, με το επιχείρημα ότι διαφορετικά θα παραβιάσει το καταστατικό του.

Στον αντίποδα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ της υπενθυμίζει ότι πρέπει να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, διότι έτσι συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο. Επισημαίνει ακόμη ότι ήδη έχουν μειωθεί τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, τα οποία είναι χαμηλότερα και από αυτά με τα οποία δανείζεται η Γερμανία και προσθέτει πως έχει παραταθεί χρονικά η αποπληρωμή των δανείων της.

Η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ αντιτείνει με τη σειρά της ότι με ένα χρέος πάνω από 176% του ΑΕΠ και το οποίο θα φτάσει το 310%, δεν μπορεί κανείς να μιλά για βιωσιμότητά του χωρίς κούρεμα, αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα. Πού θα καταλήξει η διαμάχη μεταξύ Γερμανών και ΔΝΤ θα φανεί στους επόμενους δυόμισι μήνες. «Δεν θα έλεγα ότι όλα έχουν τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του ΔΝΤ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.