8 Οκτώβριος 2016, 22:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2016, 22:47

Μπαλτάς προς UNESCO: Προστατεύστε την Αγια-Σοφιά

  • Μπαλτάς προς UNESCO: Προστατεύστε την Αγια-Σοφιά
    (Φωτ.: pontos-news.gr)

Ένα μεγάλο ζήτημα για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία ανέδειξε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς στην 200ή Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Εκτελεστικού Συμβουλίου, ζήτησε την υποστήριξη του Οργανισμού για την προστασία της Αγια-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη. «Ως προστατευόμενο μνημείο της UNESCO, η Αγια-Σοφιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται μονόπλευρα από μια άλλη θρησκεία. Λόγω του χαρακτήρα και της ιστορίας του μνημείου, θα πρέπει να τοποθετείται υπεράνω τέτοιου τύπου αντιθέσεων» τόνισε.

Οι δηλώσεις του υπουργού γίνονται μετά από μια σειρά τουρκικών προκλήσεων, που κορυφώθηκαν με την ανάγνωση στίχων του κορανίου κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού τον περασμένο Ιούνιο. Ο Αρ. Μπαλτάς επιχείρησε να τονίσει το θέμα της σημασίας του ναού όχι μόνο για την ελληνική ιστορία αλλά και την παγκόσμια κληρονομιά.

Επιπλέον, στη σύνοδο μίλησε και για το θέμα της σχολικής απορρόφησης των παιδιών των μεταναστών στην Ελλάδα και εξήγησε ότι δεν πρόκειται για οικονομική βοήθεια από την UNESCO, αλλά για «τεχνική βοήθεια, ώστε να ενταχθούν τα παιδιά αυτά κανονικά στο σχολικό σύστημα της Ελλάδας, για όσο διάστημα μένουν εκεί». Όπως μάλιστα αποκάλυψε, ετοιμάζεται ψήφισμα για το θέμα. Επίσης, ο υπουργός επανέφερε το (μόνιμο) αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.