8 Οκτώβριος 2016, 20:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2016, 18:40

Ο Στουρνάρας για χρέος, αγορές και ιδιωτικοποιήσεις

  • Επιστροφή στις αγορές το 2018 «βλέπει» ο Στουρνάρας
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Αssociated Press, συντάχθηκε με τις ομάδες εκείνες που ζητούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υποστήριξε ότι δεν αναζητείται μία δραστική λύση απομείωσης (διαγραφής) μέρους του δημόσιου χρέους, αλλά μάλλον μία «ήπια αναδιάρθρωση» η οποία θα περιλαμβάνει «την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων καθώς και την επέκταση της περιόδου χάριτος κατά την οποία η Ελλάδα θα αποπληρώνει μόνο τόκους».

Επανέλαβε ότι θα ωφελήσει τόσο την Ελλάδα όσο και τους πιστωτές της μία μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρει, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 είναι «πολύ φιλόδοξο» πρόγραμμα. Θέση που ουσιαστικά εξέφρασε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου.

Ο διοικητής της ΤτΕ δεν παρέλειψε να ρίξει τα καρφιά του και στην κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι τώρα πιο προσηλωμένη στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά δεν είναι στον ίδιο βαθμό όλοι οι υπουργοί. «Θα ήθελα να δω περισσότερους υπουργούς να δεσμεύονται για ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν δημόσια γη, μέσω της κατάλληλης νομοθεσίας. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για μεγαλύτερη ανάπτυξη», είπε. Αναφορικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, εκτίμησε ότι αυτή η προοπτική είναι ακόμη μακριά.