8 Οκτώβριος 2016, 20:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2016, 19:19

Λαγκαδάς: Παρουσιάστηκε ο χαυλιόδοντας του Μαμούθ του Νότου

  • Λαγκαδάς: Παρουσιάστηκε ο χαυλιόδοντας του Μαμούθ του Νότου
    (Φωτ.: lagadas.gr)

Ο χαυλιόδοντας του Μαμούθ του Νότου, που έζησε στην περιοχή των Καλινδοίων πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια και είναι το μεγαλύτερο στη σειρά των μαμούθ, τοποθετήθηκε (μετά την εργαστηριακή του αποκατάσταση) σε περίοπτη θέση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Λαγκαδά, στην Θεσσαλονίκη.

Το μεσημέρι παρουσιάστηκε σε χώρο του μουσείου, που βρίσκεται στα Νέα Καλίνδοια. Ο χαυλιόδοντας εντοπίστηκε από τον Γιάννη Γάκη το 2002 μέσα σε γκρι ιζήματα του ρέματος Βασμούρας. Συλλέχθηκε με τη μέθοδο των καλουπιών (από τους Γ. Γάκη, Β. Μακρίδη και Ν. Κυριαζίδη) και επί 14 χρόνια συμπεριλαμβανόταν στην έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Καλινδοίων.

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Λαγκαδά Γιάννη Καραγιάννη αποφασίστηκε η αποκατάστασή του, η οποία έγινε από τον Νίκο Μπαχαρίδη, διότι ήταν άμεσος ο κίνδυνος της καταστροφής του σπουδαίου και μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα χαυλιόδοντα μήκους 2,05 μέτρων και διαμέτρου 12 εκατοστών. Οι διαστάσεις του χαυλιόδοντα, σε σύγκριση με εκείνες του ίδιου είδους δείχνουν ότι ανήκει σε ένα θηλυκό μαμούθ.


Η θέση που βρέθηκε ο χαυλιόδοντας στο ρέμα Βασμούρας, στα Καλίνδοια Δήμου Λαγκαδά (φωτ.: lagadas.gr)

Το Μαμούθ του Νότου είναι πρόγονος του τριχωτού μαμούθ και αντιπρόσωπος θερμού κλίματος που έζησε στην περιοχή των Καλινδοίων. Είναι το μεγαλύτερο στη σειρά των μαμούθ αφού το ύψος του στους ώμους μπορούσε να ξεπεράσει τα τέσσερα μέτρα. Τα απολιθώματά του αποτελούν μοναδικούς μάρτυρες της Φυσικής Ιστορίας ενός τόπου και χαρακτηρίζονται ως στοιχεία της φυσικής κληρονομιάς της περιοχής των Καλινδοίων.

«Η ουσία που αποτελείται ο χαυλιόδοντας είναι η οδοντίνη. Δεν υπάρχει αδαμαντίνη να το προφυλάσσει, επομένως η οδοντίνη με την αποσύνθεση μετατρέπεται σε κόκκους ρυζιού. Γι αυτό έπρεπε να αποκατασταθεί», δήλωσε μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Ευαγγελία Τσουκαλά η οποία τον χαρακτήρισε «επένδυση» για τη φυσική κληρονομιά της Ελλάδας και «μοναδικό» στα ελληνικά δεδομένα.