8 Οκτώβριος 2016, 17:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2016, 16:53

Παυλόπουλος: Δεν θα γίνει ανεκτή η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης

  • Παυλόπουλος: Δεν θα γίνει ανεκτή η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Λήμνο για την 104η επέτειο απελευθέρωσης του νησιού (φωτ.: limniakifoni.gr)

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή ούτε, φυσικά θα μείνει αναπάντητη από Ελλάδα και Ευρώπη, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Λήμνου, όπου παρευρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 104η επέτειο απελευθέρωσης του νησιού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε, για μια ακόμη φορά, σαφές προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι «οιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης αφενός συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, η οποία την εκθέτει ανεπανόρθωτα ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας. Και, αφετέρου, αποτελεί απροκάλυπτη επιβουλή κατά των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και γι’ αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή ούτε, φυσικά, θα μείνει αναπάντητη».

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πλήρη συναίσθηση του ότι η Λήμνος, λόγω και της τεράστιας σημασίας γεωγραφικής της θέσης, συνιστά καθοριστικό μέγεθος της ελληνικής επικράτειας αλλά και της ίδιας της ΕΕ, αφού –κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο που ορίζει ότι τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως απ’ αυτά– τα σύνορα της Ελλάδας προσδιορίζουν και τα σύνορα της ΕΕ.

Φεύγοντας, από το ιστορικό νησί της Λήμνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε για τον εξαιρετικά τιμητικό, όπως τον χαρακτήρισε, τίτλο του επίτιμου δημότη Λήμνου και σημείωσε ότι παίρνει μαζί του τις εθνικές παρακαταθήκες που μας κληροδοτεί η μεγάλη ιστορική διαδρομή του νησιού. Και, κυρίως, την παρακαταθήκη ενότητας μπροστά στα μεγάλα και σημαντικά, την οποία μας εμπνέει η σημερινή σημαδιακή επέτειος.