8 Οκτώβριος 2016, 10:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2016, 11:42

Καθηλωμένα από την Κυριακή τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια

  • Καθηλωμένα από την Κυριακή τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια
    Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαργαρίτα Κιάου)

Οι επαναλαμβανόμενες απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας ξεκινούν από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και συνεχίζονται τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, από τις 00:01 έως τις 23:59. Τις ημέρες αυτές δεν θα εκτελείται καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.

Οι ελεγκτές ζητούν τη μη εφαρμογή-τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων του νέου νόμου για την Υπηρεσία Πολιτική Αεροπορίας.

Μετά την άκαρπη συνάντησή τους με τον υπουργό Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη και τον διοικητή της ΥΠΑ Κ. Λιντζεράκο, η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) εμμένει στις κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορά την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ.

Έχουν αφήσει πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο αναστολής των κινητοποιήσεων, έστω και την ύστατη στιγμή, εφόσον η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και της διοίκησης της ΥΠΑ παράσχουν τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις και δεσμευτούν για την επίλυση των θεμάτων στα οποία θεωρούν ότι ο κλάδος τους θίγεται άμεσα.

Καταγγέλλει το υπουργείο
Από την πλευρά του το υπουργείο κάνει λόγο για απεργία χωρίς αιτήματα σημειώνοντας ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απειλούν με ομηρία χιλιάδες ταξιδιώτες «απλώς για να "υπηρετήσουν" μικροκομματικά παιγνίδια και σκοπιμότητες». Παράλληλα τους καλεί σε διάλογο ακόμα και σήμερα, ενώ αφήνει αιχμές και κατά της Νέας Δημοκρατίας.

Ακυρώσεις πτήσεων
Λόγω των εικοσιτετράωρων απεργιών η Aegean και η Olympic Air ακυρώνουν όλες τις πτήσεις του δικτύου τους την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, ενώ τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ακυρώνονται όλες οι πτήσεις προς και από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μέχρι τις 23:59, εκτός από 8 σκέλη πτήσεων που αλλάζουν ώρα αναχώρησης. Επιπλέον, το Σάββατο η Aegean ακυρώνει τις πτήσεις της προς Τελ Αβίβ, Βηρυτό, Αμάν, Τιφλίδα, Τεχεράνη και την πτήση Τεχεράνη-Αθήνα, ενώ σε άλλες τροποποιεί τις ώρες αναχώρησης.