8 Οκτώβριος 2016, 13:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2016, 18:18

Στο δρόμο για το 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (φωτο, βίντεο)

 • Στο δρόμο για το 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (φωτο, βίντεο)
  Προφεστιβαλική γεύση στο δρόμο για το 12ο (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
 • Στο δρόμο για το 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (φωτο, βίντεο)
 • Στο δρόμο για το 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (φωτο, βίντεο)
  Χαλαρή ατμόσφαιρα στο δρόμο μέχρι την ώρα που οι χορευτές θα γίνουν το κέντρο του κόσμου!
 • Στο δρόμο για το 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (φωτο, βίντεο)
  Κουβεντολόι στο μακρύ ταξίδι από την Αθήνα μέχρι την Ξάνθη
 • Στο δρόμο για το 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (φωτο, βίντεο)
  Τι κι αν ο δρόμος ήταν μακρύς; Η πρόβα πρέπει να γίνει στην ώρα της. Νάτην!

Μετά την καταιγίδα που ξέσπασε στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής, οι Πόντιοι του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων βγήκαν στους δρόμους της Αττικής άμον τα κοχλίδεα, προκειμένου να ξεκινήσουν το μεγάλο τους ταξίδι για την πόλη της Ξάνθης και να συμμετάσχουν στο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Έξι λεωφορεία, με χορευτές κυρίως από την Αττική αλλά και από την Πάτρα, τη Ρόδο και τη Λαμία, συνολικά 330 άτομα, έφυγαν για την Ξάνθη.

Μπορεί η αναχώρηση να μην έγινε με τους καλύτερους οιωνούς, εξαιτίας της κακοκαιρίας αλλά και λόγω της ώρας (ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα), μέσα στα λεωφορεία όμως οι ρυθμοί έγιναν γρήγορα... προφεστιβαλικοί.

«Δεν έχω χορέψει ποτέ με τόσο κόσμο, με τόσους χορευτές ταυτόχρονα» είπε στο pontos-news.gr με προσμονή η Ελένη Ισπίροβα, νέο μέλος του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου». Περιμένει να γνωρίσει και να ενωθεί με τους συμπατριώτες της. «Μου φαίνεται κάτι μεγάλο, κάτι διαφορετικό», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως αν και δεν συνηθίζει να κάνει τέτοιες μεγάλες αποστάσεις, τα συναισθήματα που της προκαλεί και η εμπειρία που θα αποκομίσει λειτούργησαν ενθαρρυντικά.

Ενθουσιασμένες από το ταξίδι και τον προορισμό είναι και οι χορεύτριες Αντωνία Κώνστα και Σοφία Σιδηροπούλου από το Σύλλογο Ποντίων Μαγούλας και Περιχώρων, οι οποίες έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενα φεστιβάλ. Παρόλο που γνωρίζουν την ταλαιπωρία και την κούραση που θα ζήσουν, αυτό δεν τις πτοεί όταν αποτιμούν τις όμορφες στιγμές. «Θέλω να πηγαίνω κάθε φορά, αξίζει ο κόπος» μας είιπε η Σοφία.

Μέσα από το θεσμό του Φεστιβάλ, τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν και πόλεις τις οποίες δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ.

Την Άννα Μαυροπούλου, που θα είναι από τους χιλιάδες θεατές που θα απολαύσουν το μοναδικό θέαμα, την παρέσυραν τα παιδιά της, που έχουν συμμετάσχει τρεις φορές σε φεστιβάλ. «Δεν άντεξα. Ήρθα κι εγώ, να διαπιστώσω πόσο ωραία περνάνε», είπε στο pontos-news.gr. Από την άλλη, την Ντίνα Αξιώτη και τη Μαρία Σκούφη, με καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας, τις παρέσυρε η φίλη τους Σοφία, η οποία τους μετέφερε τη μοναδική εμπειρία.


Οι νταλίκες δεν... τριγυρνάνε όταν οι Πόντιοι χορεύουν

Αν και φέτος δεν έφτιαξε εδέσματα για να προσφέρει στους χορευτές των λεωφορείων, η Σοφία Τσολερίδου, μια από τις μεγαλύτερες σε ηλικία χορεύτριες, δίνει δυναμικά το παρών στην εκδήλωση. «Χωρίς αυτό δεν ζω. […] Είναι σαν να βρίσκομαι στον Πόντο».

Κεράσματα είχε πάντως στο ταξίδι προς την Ξάνθη, τα οποία είχαν φτιάξει χρυσοχέρες κυρίες των Συλλόγων.

Η σχετική ηρεμία της αποστολής μέσα στα λεωφορεία ταράχτηκε για τα καλά στον Κορινό, όταν όλος ο κόσμος, τυλιγμένος σε ζακέτες και μπουφάν λόγω του τσουχτερού κρύου, βγήκε και πήρε να ζεσταίνεται χορεύοντας! Περίμενε κανείς ότι δεν θα στηνόταν ποντιακό γλέντι και εδώ;

Το κέφι των Ποντίων προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών οδηγών φορτηγών που άφησαν για λίγο τα οχήματά τους διακόπτοντας την ανάπαυλά τους πριν από το ξημέρωμα, για να γίνουν ένα με τον κύκλο του ποντιακού χορού.

Η αντιπροσωπεία του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων έφθασε στην Ξάνθη περίπου στις 11 το πρωί και πήγε απευθείας στο γήπεδο. Από εκεί, αποκλειστικά στο pontos-news.gr, και η πρόβα τους!

Το βράδυ στο 12ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ο Τάκης Βαμβακίδης θα απαγγείλει ποίημα στο μέρος του προγράμματος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδας και Νήσων.

Εκεί, στο κλειστό της Ξάνθης, οι χορευτές από όλους τους ΣΠΟΣ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος θα απογειώσουν τον ποντιακό πολιτισμό.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Gallery