8 Οκτώβριος 2016, 15:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2016, 15:49

Κατεβαίνουν από το τρένο ένας-ένας εκείνοι που πίστεψαν τον Αλέξη Τσίπρα

  • Κατεβαίνουν από το τρένο ένας-ένας εκείνοι που πίστεψαν τον Αλέξη Τσίπρα
    Άνδρες των ΜΑΤ βάλλουν κατά συνταξιούχων, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις παρόλο τον πόλεμο ανακοινώσεων που προκάλεσαν, φρόντισαν να στείλουν στο Μαξίμου το μήνυμα για το τι συμβαίνει στην κοινωνία, αλλά αυτοί φαίνεται ότι διάβασαν άλλες «ειδήσεις» και φρόντισαν απλά και νεοφιλελεύθερα να αντιγράψουν τη μέθοδο, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος. Αντιγράφοντας τη μέθοδο του σωφρονισμού απέναντι στους γονείς και στους παππούδες μας τους... ψέκασαν με χημικά, όπως έκαναν και στο παρελθόν και άλλες ηγεσίες όταν έχαναν το μέτρο, αλλά και την ουσία.

Διότι όταν φτάνεις στο σημείο να... πυροβολείς την κοινωνία, τότε πυροβολείς πολύ απλά τα πόδια σου.

Και αργά ή γρήγορα θα πάθεις και εσύ ότι οι προηγούμενοι. Το Μαξίμου εδώ και καιρό σε κομβικά θέματα δείχνει ότι έχει πάρει διαζύγιο, όχι μόνο από τις κοινωνικές ομάδες που οδήγησαν το ΣΥΡΙΖΑ από το 3% στο 33% αλλά από ολόκληρη την κοινωνία που του έδωσε μεγαλύτερο ποσοστό ελπίδας αλλά και ανοχής. Ένας-ένας όσοι πολίτες πίστεψαν τον Αλέξη Τσίπρα κατεβαίνουν από το τρένο, βλέποντας ότι πάει ολοταχώς προς εκτροχιασμό. 

Σε λίγο ο πρωθυπουργός θ' αρχίσει να πετάει και εκείνος από το τρένο τους μηχανοδηγούς και το υπόλοιπο προσωπικό της αμαξοστοιχίας, αλλά κανείς δεν ξέρει πλέον αν το τρένο μπορεί να αλλάξει πορεία και να μείνει πάνω στις ράγες.

Ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος και μακρύς μιας και σφίγγει ο κλοιός γύρω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αν μάλιστα χάσει και το τελευταίο χαρτί που πούλαγε στους θεσμούς περί κοινωνικής γαλήνης στα σκληρά μέτρα που παίρνει, τότε Αλέξη αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεται.

Από την άλλη τα πράγματα για τη ΝΔ, που πριν λίγες μέρες είχε γενέθλια, όσο και αν κάποιοι βιάζονται να τα παρουσιάσουν ρόδινα, μόνο τέτοια δεν είναι. Και αυτό διότι το πρόβλημα πλέον δεν είναι να πάρεις την κυβέρνηση, αυτό το κατάφερε και ο Αλέξης, αλλά να την κρατήσεις με μέτρα που αγκαλιάζουν την κοινωνία των πολλών και όχι των λίγων.

Καλές οι σκέψεις του προέδρου για ανανέωση ψηφοδελτίων, αλλά αυτή πρέπει να γίνει από την κοινωνία και όχι από... κάστινγκ μιας επιτροπής που έχει διορίσει η κομματική ηγεσία.

Θα ήταν πραγματικά ριζοσπαστικό και δημοκρατικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έβαζε τις τοπικές κοινωνίες να ψηφίσουν αυτούς που θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές. Απλά και δημοκρατικά και όχι με μια διαδικασία που θα γεμίσει με απογοήτευση όσους κόψει από τα ψηφοδέλτια ο ίδιος. Σίγουρα η ΝΔ θέλει νέα πρόσωπα, σίγουρα η κεντροδεξιά θέλει ανανέωση ιδεών και υποψηφίων, αλλά όχι από μια νομενκλατούρα με ολίγο από ανθρώπους της αγοράς.

Και το λέμε αυτό τώρα, που έχει το πάνω χέρι τουλάχιστον δημοσκοπικά η ΝΔ και όλοι τρέχουν πίσω της, καθώς μυρίζονται εξουσία. Μόνο με περισσότερη Δημοκρατία αντιμετωπίζεται μια εποχή που στραγγαλίζει κάθε υγιή πολίτη. Διότι αξιοκρατία, χωρίς δημοκρατία και χωρίς σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, αλλάζει το συστατικό του πολιτεύματος και δημιουργεί Αριστοκρατία αντί ισοπολιτεία. Γι’ αυτό στόχος δεν πρέπει να είναι απλά η εξουσία, αλλά η άσκησή της σε βάθος χρόνου.

Νίκος Ελευθερόγλου