7 Οκτώβριος 2016, 21:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2016, 20:32

Εκατόμβη νεκρών στην Αϊτή από τον τυφώνα Μάθιου

  • Εκατόμβη νεκρών στην Αϊτή από τον τυφώνα Μάθιου
    Εικόνα βιβλικής καταστροφής στην Αϊτή από τις πλημμύρες που άφησε πίσω του ο φονικός τυφώνας (φωτ.: EPA / Orlando Barria)

Ώρα με την ώρα αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών που άφησε πίσω του το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου στην Αϊτή, όσο φτάνουν οι πληροφορίες από απομακρυσμένες περιοχές, η επικοινωνία των οποίων με το κέντρο έχει διακοπεί λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας. Ο τελευταίος απολογισμός ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 842.

Το μάτι του κυκλώνα, το οποίο υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3, διασχίζει πλέον τις ακτές της Φλόριντα, με κατεύθυνση προς το βορρά.

Το Σάββατο αναμένεται να πλήξει τις ακτές της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνας. Παρ’ ότι η έντασή του έχει υποχωρήσει, εξακολουθεί να θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος. 

Και στη Φλόριντα καταγράφηκε ήδη το πρώτο θύμα του τυφώνα, μια 50χρονη γυναίκα, η οποία υπέστη καρδιακή προσβολή. Παράλληλα 600.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα,  σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας Ρικ Σκοτ. «Θα έχουμε και νέες διακοπές ρεύματος», είπε ο κυβερνήτης, προειδοποιώντας για ισχυρή πιθανότητα πλημμυρών στην περιοχή του Τζάκσονβιλ. «Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη», κατέληξε.


Ουρές στα βενζινάδικα στο Μαϊάμι λόγω της έλευσης του τυφώνα Μάθιου (φωτ.: EPA / Cristobal Herrera)

Προειδοποίηση Ομπάμα για τους κινδύνους
O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντας απέφυγαν τα χειρότερα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, προειδοποίησε όμως τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων. «Πρόκειται πάντα για έναν τυφώνα πραγματικά επικίνδυνο», δήλωσε από το Οβάλ Γραφείο, όπου συναντήθηκε με τους υπεύθυνους αξιωματούχους που διαχειρίζονται το θέμα.