8 Οκτώβριος 2016, 00:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2016, 23:50

Έρθανε ασ’ ση Ρωσίαν, έρθαν τ’ εμετέρ – Το République du Pont στη Θεσσαλονίκη (φωτο, βίντεο)

  • Έρθανε ασ’ ση Ρωσίαν, έρθαν τ’ εμετέρ – Το République du Pont στη Θεσσαλονίκη (φωτο, βίντεο)
    Ο Γιώργος Μαρτασίδης με συνεργάτες του και τα μοντέλα που παρουσίασαν τη νέα συλλογή (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

«Έρθανε ασ’ ση Ρωσίαν, έρθαν τ’ εμετέρ» λέει το ποντιακό τραγούδι που ερμήνευσε ο Γιωρίκας Μουστόπουλος, καλεσμένος στα εγκαίνια του καταστήματος της αλυσίδας République du Pont στη Θεσσαλονίκη, για τους Πόντιους που έρχονται από τη Ρωσία στη Ελλάδα.

Το τραγούδι τόνισε και την καταγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μαρτασίδη.

Ο ιδιοκτήτης της εμπορικής αλυσίδας με την ονομασία που μας παραπέμπει στο 1918 και στο Παμποντιακό Συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία, είναι από τη Ρωσία, όμως με βαθιές ποντιακές ρίζες. Τον είχε εμπνεύσει ο χάρτης της Δημοκρατίας του Πόντου με την ονομασία αποτυπωμένη στα γαλλικά – μια έκκληση των Ποντίων που δεν ακούστηκε ποτέ.


Ο χάρτης της Δημοκρατίας του Πόντου

«Διάβαζα την ιστορία του Πόντου του 19ου - αρχών 20ού αιώνα και σχημάτιζα την εικόνα της πατρίδας μας όπως ήταν τότε. Θυμόμουν και τα λόγια του ειδικού στα θέματα της ποντιακής ιστορίας και του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ο οποίος μου είπε κάποτε "Ο ποντιακός ελληνισμός δεν είναι μόνο η Γενοκτονία, είναι η ιστορία μας, είναι το ελληνικό πνεύμα, είναι οι εμπορικές δραστηριότητες των Ποντίων". Ο Χαραλαμπίδης χαρακτήριζε την Τραπεζούντα (την περίοδο πριν από τη Γενοκτονία) ως μια από τις πρωτεύουσες της μόδας, ως δεύτερο Μιλάνο».

«Με εμπνέουν επίσης και οι συζητήσεις με τον καθηγητή Ιστορίας Κωνσταντίνο Φωτιάδη. Μιλώντας με τους ειδικούς και διαβάζοντάς τους, καταλαβαίνεις περισσότερα πράγματα και με τη σωστή σειρά», είπε ο Γ. Μαρτασίδης στο pontos-news.gr στη διάρκεια των εγκαινίων.


Η διακόσμηση του καταστήματος

Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με τον αγιασμό και την παρουσίαση της νέας συλλογής για το φθινόπωρο και το χειμώνα υπό τους ήχους τζαζ μουσικής, και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε ποντιακό γλέντι. Στον χορευτικό κύκλο μπήκαν ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας République du Pont και ο Πόντιος ιστορικός Κωνσταντίνος Φωτιάδης. Μέσα σε μερικά λεπτά το στενό της Προξένου Κορομηλά γέμισε ποντιακή ατμόσφαιρα.

Στο τέλος της συνέντευξης ο Γιώργος Μαρτασίδης περιέγραψε τις συνθήκες στις οποίες ξεκινάει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα και εξέφρασε τη συγκίνησή του για την υποστήριξη των Ποντίων της Ελλάδας και του εξωτερικού.


Αγιασμός του καταστήματος

«Βλέπω μεγάλη προοπτική για την ανάπτυξη της επιχείρησής μου, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες. Στη διάρκεια της πρώτης περιόδου λειτουργίας του καταστήματος και των εγκαινίων ένιωσα την υποστήριξη των Ποντίων από πολλά μέρη του κόσμου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι στάθηκαν δίπλα σε μένα και την οικογένειά μου αυτήν τη χαρούμενη, αλλά και γεμάτη συγκίνηση στιγμή, αλλά και την ιστοσελίδα pontos-news.gr για τη μεγάλη υποστήριξη».

Κείμενο, βίντεο, φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης.

Gallery