7 Οκτώβριος 2016, 17:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2016, 17:19

Τη Φλόριντα χτυπά ο τυφώνας Μάθιου – Τουλάχιστον 573 νεκροί στην Αϊτή

  • Ο Μάθιου χτυπά την Αϊτή
  • Ο Μάθιου στη Φλόριντα

Μνήμες από τον Κατρίνα, που το 2005 σάρωσε τη Λουϊζιάνα, φέρνει ο Μάθιου, ο τυφώνας που αφήνει πίσω του τουλάχιστον 573 νεκρούς στην Αϊτή. Με ισχυρές καταιγίδες και ανέμους που φτάνουν τα 113 χιλιόμετρα την ώρα, ο Μάθιου σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του.

Είναι ο πρώτος τυφώνας που απειλεί να πλήξει τις ΗΠΑ τα τελευταία δέκα χρόνια· τουλάχιστον 3 εκατ. κάτοικοι των παράκτιων περιοχών έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν σε καταφύγια.

Στην Αϊτή, το φτωχότερο κράτος της Καραϊβικής που ακόμα δεν έχει συνέλθει από το σεισμό του 2010, ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να ανέβει, όσο φτάνουν οι πληροφορίες από απομακρυσμένες περιοχές. Πάντως η κεντρική υπηρεσία Πολιτιστικής Προστασίας αναφέρει ότι τουλάχιστον 61.500 παραμένουν σε καταφύγια.


H εικόνα των ανέμων στην περιοχή, σε πραγματικό χρόνο

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης κυκλώνων (NHC) το κέντρο του κυκλώνα Μάθιου θα κινηθεί κοντά στην ανατολική ακτή της Φλόριντα την Παρασκευή. Αν και εξασθενημένος, αναμένεται να είναι κατηγορίας 3 όταν «χτυπήσει» τις ΗΠΑ, ενώ το Σάββατο θα φτάσει στις ακτές της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνας.