8 Οκτώβριος 2016, 09:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2016, 16:40

Ποια θα είναι η έκπληξη στο 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

  • Ποια θα είναι η έκπληξη στο 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

Παραδοσιακά στο κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος οι χορευτές, που φέτος θα ξεπεράσουν τους 2.000, μπαίνουν στο χώρο του σταδίου με τα λάβαρα των συλλόγων, απλώνονται και διπλώνονται σε μια μαγική περιέλιξη που δημιουργεί έναν γοητευτικό χρωματικό τάπητα, ο οποίος δονείται από τους ποντιακούς σκοπούς. Έτσι θα γίνει και το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στο Κλειστό Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ξάνθης «Φίλιππος Αμοιρίδης» της Ξάνθης, μόνο που –ειδικά φέτος– το πρόγραμμα θα έχει πέρα και από τις τιμητικές διακρίσεις στους απογόνους των τιμώμενων προσώπων, μια ιδιαίτερη, συνοπτική αλλά ουσιαστική ενότητα.

Όπως αποκάλυψαν στο pontos-news.gr οι διοργανωτές του Φεστιβάλ, θα πρόκειται για ένα ολιγόλεπτο δρώμενο που θα «πατά» στην Ιστορία του Πόντου, το οποίο θα παρουσιαστεί από τον Σύλλογο Ποντίων Νομού Ξάνθης.

«Το δρώμενο, διάρκειας μερικών λεπτών, θα έχει σχέση με τη Γενοκτονία κατά κάποιον τρόπο», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θεόδωρος Ρωμανίδης, τονίζοντας το στοιχείο της έκπληξης. Ανάλογη ήταν και η... γεύση, που μας έδωσε η πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Χρύσα Μαυρίδου.


Ο Θεόδωρος Ρωμανίδης και η Χρύσα Μαυρίδου με μέλη του Συλλόγου στα γυρίσματα του διαφημιστικού σποτ
για το 12ο Φεστιβάλ (φωτ.: mike productions)

«Ούτε καν στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχω πει για την έκπληξη! Πρόκειται για ένα δρώμενο λίγων λεπτών που όμως θα σηματοδοτήσει μια διαφορετική έναρξη στο Φεστιβάλ».

Περαιτέρω λεπτομέρειες η Χρύσα Μαυρίδου δεν θέλησε να πει. Αλλά μας αποκάλυψε κάτι παραπάνω: «Θα είναι ένα ιστορικό πέρασμα από τον Πόντο· πώς ήμασταν εκεί, πώς ήρθαμε εδώ, η τραγωδία που ζήσαμε...».

Η (και) πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» υπόσχεται κάτι το διαφορετικό στην αρχή αλλά και στο τέλος, σημεία του προγράμματος στα οποία βάζει την πινελιά της επαγγελματικής του ικανότητας ο Ξανθιώτης σκηνοθέτης Δημήτρης Χαϊτίδης.

Επιπλέον, «θα γλυκάνουμε και την αναμονή του κόσμου με ένα συναυλιακό μέρος από καλλιτέχνες του τόπου μας. Ο κόσμος θα περιμένει μεν [την έναρξη του Φεστιβάλ], αλλά... μετά μουσικής».


Το σποτ του 12ου Φεστιβάλ

Μία ακόμα καινοτομία στο 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών είναι ότι μετά το πέρας του ο ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης θα διοργανώσει ποντιακή βραδιά με πολλούς καλλιτέχνες στο κέντρο «Απόλλων», με μια μικρή οικονομική συμμετοχή (15 ευρώ για φαγητό και απεριόριστο ποτό).

«Δεν θα τελειώσουμε το Φεστιβάλ έτσι. Όποιος επιθυμεί και η καρδίαν ατ’ λαχταρά να χορεύ’, αφού θα έχει δει τόσους χορευτές θα πάει, θα πάμε στο κέντρο, όπου θα στηθεί γλέντι μέχρι πρωίας!», καταλήγει η Χρύσα Μαυρίδου.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ08
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2016
18:30
Αφιερωμένο σε δύο εξέχουσες προσωπικότητες της πόλης, με ποντιακή καταγωγή.