7 Οκτώβριος 2016, 15:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2016, 15:19

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Τουρκία να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

  • Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Τουρκία να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης
    Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς (φωτ.: EPA-Maxim Shipenkov)

Τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, την 15η Ιουλίου, καλεί να μπει ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για την παράτασή της για ακόμα τρεις μήνες από την τουρκική κυβέρνηση.

Ο Επίτροπος επιμένει ότι είναι «επείγον να υπάρξει επιστροφή στις φυσιολογικές διαδικασίες και εγγυήσεις και να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Αν και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν αμφισβητεί την απόφαση της Άγκυρας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άρα να αναστείλει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων που δημιούργησε η απόπειρα πραξικοπήματος, κάνει λόγο για «σχεδόν απεριόριστη διακριτική ευχέρεια στις διοικητικές Αρχές και στην κυβέρνηση» να επιβάλλουν μέτρα και προειδοποιεί ότι αυτού του είδους οι εξουσίες γεννούν πάντα «έναν ορισμένο βαθμό αυθαιρεσίας».


(Φωτ.: ΕΡΑ / Sedat Suna)

Ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνει ότι είναι η δυνατότητα προφυλάκισης οποιουσδήποτε προσώπου για 30 ημέρες και χαρακτηρίζει «επείγον τον τερματισμό του κλεισίματος –με μια απλή διοικητική απόφαση– εφημερίδων, τηλεοπτικών δικτύων, ενώσεων ή επιχειρήσεων και την υπαγωγή των πόρων τους στο δημόσιο ταμείο».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κατήγγειλε τον μαζικό και αδιάκριτο χαρακτήρα των διώξεων που έχουν κινηθεί εναντίον προσώπων που φέρονται να έχουν σχέσεις με το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει ο Νιλς Μούιζνιεκς, ορισμένες από τις Αρχές που διατυπώνονται στην ΕΣΔΑ δεν είναι δυνατόν να αναστέλλονται γιατί είναι απαράγραπτες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως είναι το δικαίωμα στη ζωή και η απαγόρευση των βασανιστηρίων.