7 Οκτώβριος 2016, 13:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2016, 12:46

Στον πρόεδρο της Κολομβίας Σάντος το Νόμπελ Ειρήνης 2016

  • Στον πρόεδρο της Κολομβίας Σάντος το Νόμπελ Ειρήνης 2016
    (Φωτ.: EPA / Mauricio Duenas Castaneda)

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος είναι ο φετινός νικητής του Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Νορβηγική Επιτροπή. Στο σκεπτικό αναφέρονται οι προσπάθειες που κάνει για τον τερματισμό του 50ετούς εμφυλίου στη χώρα του, παρά το πρόσφατο οριακό «όχι» στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν η κυβέρνηση και η μαρξιστές αντάρτες του FARC.

«Ενός εμφυλίου που έχει κοστίσει τη ζωή σε 220.000 Κολομβιανούς, ενώ έχει σαν αποτέλεσμα τον εκτοπισμό 6 εκατ. ανθρώπων», σημειώνεται.

Ο Χουάν Μανουέλ Σάντος εξελέγη πρώτη φορά το 2010. Δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του, και θα αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο τον Αύγουστο του 2018. Είναι ο δεύτερος Κολομβιανός που παίρνει Νόμπελ, μετά τον συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Επίσης, είναι ο 15ος επικεφαλής κράτους ή κυβέρνησης που λαμβάνει το Νόμπελ Ειρήνης.

«Δεν εγκαταλείπω την προσπάθεια. Θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη για το υπόλοιπο της θητείας μου», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Κολομβίας μετά το δημοψήφισμα. Η δε πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ, ανακοινώνοντας τον φετινό νικητή, σημείωσε ότι μπορεί η συμφωνία ειρήνης να απορρίφθηκε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή.

Άλλωστε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης 2016, αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, είναι και ένας φόρος τιμής στους απλούς ανθρώπους της Κολομβίας, που παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τη βάναυση μεταχείριση «δεν έχουν εγκαταλείψει την ελπίδα για ειρήνη», αλλά και σε όλες τις πλευρές που επιδιώκουν να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.