9 Οκτώβριος 2016, 14:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2016, 00:38

Η μικρασιατική παράδοση διδάσκεται στην Εστία Νέας Σμύρνης

  • Η μικρασιατική παράδοση διδάσκεται στην Εστία Νέας Σμύρνης
    Σειρά επιμορφωτικών μαθημάτων στην Εστία Νέας Σμύρνης για τη διατήρηση και διάδοση του μικρασιατικού πολιτισμού

Εβδομαδιαία μαθήματα μικρασιατικού και ελληνικού κεντήματος κάνει η Εστία Νέας Σμύρνης· θα ξεκινήσουν στις 15 Οκτωβρίου (11:00-13:00). Η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται στον 3ο όροφο του Μεγάρου της Εστίας, στην αίθουσα των επιμορφωτικών τμημάτων.

Στόχος των μαθημάτων είναι να περάσει στις νέες αλλά και τις μεγαλύτερες γενιές τη μοναδική αυτή τέχνη που υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και του πολιτισμού της Μικράς Ασίας.

Η ιστορία της Μικράς Ασίας, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση για τα μαθήματα, ξεδιπλώνεται και μέσα από τα κεντήματά της. Οι Μικρασιάτισσες κεντούσαν καθημερινά, με πλούσιες σε χρώματα ολομέταξες κλωστές, έργα τέχνης με τη χαρακτηριστική βελονιά του τσεβρέ, με μακραμέ και λασέ.

Τα μαθήματα, με καθηγήτρια την Αλεξάνδρα Κουζουτζάκογλου, περιλαμβάνουν ιστορία του κεντήματος - εισαγωγή (όργανα, πρώτες ύλες, είδη υφασμάτων, κλωστές, πρότυπα σχεδίων) και όλων των ειδών τις βελονιές του μικρασιάτικου κεντήματος.

Στην Εστία Νέας Σμύρνης γίνεται σειρά επιμορφωτικών μαθημάτων: Αγιογραφίας, ζωγραφικής για παιδιά, ψηφιδωτού, ελληνικών παραδοσιακών χορών, ελληνικών παραδοσιακών οργάνων, φωτογραφίας (αρχάριοι-προχωρημένοι), σκακού (παιδικό-ενηλίκων), μπριτζ, χορωδίας, θεάτρου και χειροτεχνίας.

  • Για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματεία της Εστίας Νέας Σμύρνης στα τηλέφωνα 210 93 30 274 και 210 93 33702, από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 με 12:00.