6 Οκτώβριος 2016, 22:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2016, 13:32

Κοτζιάς κατά βουλευτών ΝΔ για το «Τσαμικό»

  • Κοτζιάς: Η Τουρκία θέλει λύση ή κάλυψη για τις παράνομες πράξεις της;
    Νίκος Κοτζιάς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Έκθετους χαρακτήρισε τους βουλευτές της ΝΔ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατηγορώντας τους για «συνεχή και άκριτη υιοθέτηση ψεμάτων και κάθε είδους ανακρίβειας παραγόντων της αλβανικής κυβέρνησης σε βάρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Τους καταλογίζει επίσης ότι «επιδιώκουν να τινάξουν στον αέρα την εξωτερική πολιτική της χώρας και την προσπάθεια θετικής επίλυσης εκκρεμών ζητημάτων, στα οποία ασφαλώς δεν συμπεριλαμβάνεται το τσάμικο».

Επανέρχεται επίσης στις τέσσερις θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με το θέμα:

  • Η Ελλάδα, τουλάχιστον η παρούσα κυβέρνηση, ουδέποτε δέχτηκε ότι υπάρχει θέμα τσάμικου.
  • Το ελληνικό ΥΠΕΞ έδωσε στην αλβανική πλευρά άτυπο κείμενο προσδιορισμού των προς επίλυση ελληνοαλβανικών διαφορών. Η μόνη αναφορά που γίνεται στο ανύπαρκτο ζήτημα είναι ότι αυτό έχει ήδη κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια.
  • Η Ελλάδα ενημέρωσε για τα πιο πάνω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να της επισημάνει τις ελληνικές κόκκινες γραμμές. Είναι το λιγότερο ανοησία να εμφανίζεται η υπογράμμιση των ελληνικών κόκκινων γραμμών ως διεθνοποίηση ενός ανύπαρκτου ζητήματος, για το οποίο η Ελλάδα ζητά τάχα τη διαμεσολάβηση της Επιτροπής. Ο μόνος που με επιπολαιότητα άνοιξε στο εξωτερικό το ζήτημα ήταν μία ευρωβουλευτής της ΝΔ.
  • Η ενημέρωση για τις κόκκινες γραμμές έγινε προληπτικά διότι το κόμμα των τσάμηδων συμμετέχει στην αλβανική κυβέρνηση, γεγονός το οποίο πολλαπλώς καταδίκασε η σημερινή ελληνική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, με αιχμή τις δηλώσεις του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών περί "Τσαμικού" ζητήματος, καθώς και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν αναφορικά με τη Συνθήκη της Λοζάνης, η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιάννης Κεφαλογιάννης έκαναν λόγο για «ανησυχητικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα» και ζήτησαν για το λόγο αυτό τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.