7 Οκτώβριος 2016, 10:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2016, 10:38

Στη Ροδόπη βρέθηκε απολιθωμένο δάσος που «κοντράρει» την Μυτιλήνη

  • Στη Ροδόπη βρέθηκε απολιθωμένο δάσος που «κοντράρει» την Μυτιλήνη
    Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης Σταύρος Κεχαγιόγλου

Ένα απολιθωμένο δάσος, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα καθώς ίσως να είναι παλαιότερο από αυτό της Μυτιλήνης, βρέθηκε στη Ροδόπη, εντός του Εθνικού Πάρκου. Την επιβεβαίωση της αξίας των ευρημάτων… υπογράφει και το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος (Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας - Παλαιοντολογίας) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην αναφορά του πανεπιστημίου τονίζεται ότι τα ευρήματα είναι απολιθωμένα ξύλα (κορμοί μήκους αρκετών μέτρων) που αποτελούν «ένα αξιόλογο στοιχείο της παλαιοβλάστησης της περιοχής, το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί πιο συστηματικά και αναλυτικά». Επιπλέον, βρέθηκαν και απολιθώματα φύλλων διαφόρων ειδών σε άριστη κατάσταση.

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης απέστειλε έγγραφο στα συναρμόδια υπουργεία, στην Περιφέρεια και στους όμορους δήμους αναφέροντας λεπτομερώς το ιστορικό της εύρεσης και την ακριβή θέση των απολιθωμάτων. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φορέα, Σταύρος Κεχαγιόγλου, δεν έκρυψε την αγωνία του για την προστασία και την ανάδειξη της περιοχής, επισημαίνοντας ότι τόσο καιρό απέφυγαν τα φώτα της δημοσιότητας καθαρά για λόγους ασφάλειας.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών επισημαίνει ότι από τη μορφή των ιζημάτων, και την υπάρχουσα βιβλιογραφική γνώση της περιοχής, μπορεί να υποτεθεί ότι η απόθεση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 34 έως και 14 εκατ. ετών από σήμερα, χρονολογίες που αφορούν εκτίμηση της ηλικίας και όχι προσδιορισμό με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία.

Οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και χρόνια γνώριζαν την ύπαρξη αυτών των ευρημάτων, πλην όμως δεν είχαν τη δυνατότητα εκτίμησης και αξιολόγησής τους. Ο Σταύρος Κεχαγιόγλου σημειώνει ότι η έκταση μέσα στην οποία βρίσκεται το απολιθωμένο δάσος είναι αρκετά μεγάλη και χρειάζεται επισταμένη μελέτη, με στόχο την προβολή και την ανάδειξη αυτού του σημαντικού φυσικού μνημείου.