7 Οκτώβριος 2016, 09:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2016, 09:29

Ποιοι είναι οι σπουδαίοι Πόντιοι που τιμά το 12ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

  • Ποιοι είναι οι σπουδαίοι Πόντιοι που τιμά το 12ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
    Αλέξανδρος Μπαλτατζής, Πολύκαρπος Ψωμιάδης

Δύο προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού που έγραψαν για διαφορετικούς λόγους τη δική τους ιστορία μέσα στην Ιστορία του Έθνους τιμώνται στη διάρκεια του 12ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που πραγματοποιείται το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στην Ξάνθη.

Το 12ο Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Πολύκαρπου Ψωμιάδη και του πολιτικού και συνεταιριστή Αλέξανδρου Μπαλτατζή.

Μέρες Οκτωβρίου ήταν –για την ακρίβεια 13 Οκτωβρίου του 1922– που ο εκ Κοτυώρων Πολύκαρπος Ψωμιάδης εκλεγόταν μητροπολίτης στην Ξάνθη, μετά την εκδημία του προκατόχου του, Άνθιμου. Ήταν μέρες μαύρες για τον ελληνισμό, με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να πλημμυρίζουν κάθε σπιθαμή γης της Ελλάδας, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο. Ο ρόλος του στην ανακούφισή τους, πνευματικώς τε και σε πρακτικό επίπεδο, ήταν εξόχως σημαντικός.

Την ιστορία του μητροπολίτη Πολύκαρπου Ψωμιάδη, που μεταξύ άλλων είχε καταδικαστεί και ερήμην σε θάνατο από τα διαβόητα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας στην Αμάσεια, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.

Το έτερο τιμώμενο πρόσωπο του 12ου Φεστιβάλ είναι ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, από την Κουταΐδα του Καυκάσου, κοντά στο Σοχούμ, παιδί μιας οικογένειας από τη Χερρίαινα του Πόντου. Ο Μπαλτατζής, που εγκαταστάθηκε στο Νεοχώρι Σταυρουπόλεως Ξάνθης, ανδρώθηκε πλάι στην περήφανη και βασανισμένη αγροτιά και στάθηκε αρωγός και στήριγμά της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ίδρυσε συνεταιρισμούς και πολιτεύτηκε δίνοντας φωνή στους πολίτες. Τη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Μπαλτατζή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.