6 Οκτώβριος 2016, 18:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2016, 17:38

Πρόταση παραπομπής σε δίκη για το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή

  • Πρόταση ενοχής για 31 κατηγορούμενους στην υπόθεση με τους στημένους αγώνες
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Την παραπομπή σε δίκη προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και του αποκαλούμενου «σχεδίου Πυθία 1», το οποίο αφορούσε τη φυσική εξόντωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, εισηγείται προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας η εισαγγελέας Μαρία-Σοφία Βαΐτση.

Η εισαγγελική πρόταση αφορά τις δύο, από τις τρεις συνολικά, δικογραφίες που χειρίστηκε επί μακρό χρονικό διάστημα ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας, σχετικά με «Πυθία 1», τις υποκλοπές και την υπόθεση Καρχιμάκη.

Η πρώτη δικογραφία για το «σχέδιο Πυθία» αφορά τις καταγγελίες για επιχείρηση δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, εξαιτίας της οικονομικής και ενεργειακής προσέγγισης της κυβέρνησής του με την Ρωσία. Η δικογραφία έχει σχηματιστεί κατά αγνώστων.

Σε ό,τι αφορά τη δικογραφία για τις υποκλοπές, με την πρότασή της η εισαγγελική λειτουργός ζητά να παραπεμφθεί σε δίκη για το αδίκημα της απόπειρας κατασκοπείας, ο Αμερικανός υπήκοος William B., πρώην υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας. Ο 66χρονος θεωρείται υπαίτιος για παράνομη καταγραφή απόρρητων τηλεφωνικών συνομιλιών, που αφορούσαν συμφέροντα του κράτους, το διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2004 και Μαρτίου 2005.

Το σκέλος της πρότασης της εισαγγελικής λειτουργού για τον Μιχάλη Καρχιμάκη, αφορά την τρίτη δικογραφία η οποία σχηματίστηκε σε βάρος του με αφορμή καταγγελίες υπαλλήλου της ΕΥΠ ότι ο πρώην υπουργός λάμβανε παρανόμως αντίγραφα απόρρητων εγγράφων της υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης αρνείται από την αρχή την κατηγορία που του αποδίδεται, και υποστηρίζει πως η καταγγελία που έγινε σε βάρος του αφορά εσωτερική διαμάχη υπαλλήλων της ΕΥΠ.

Με την ίδια πρόταση η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή του πρώην Αμερικάνου πράκτορα και της συζύγου του για το πλημμέλημα της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, λόγω παραγραφής. 

Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή μη όλων των εμπλεκόμενων προσώπων έχει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που θα αποφανθεί με βούλευμά του.