8 Οκτώβριος 2016, 17:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2016, 16:55

Φεστιβάλ σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου στη Μόσχα

  • Φεστιβάλ σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου στη Μόσχα
    Στιγμιότυπο από την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» με πρωταγωνιστή τον Στεμπάστιαν Κοχ

Το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να γίνει μια γόνιμη και εποικοδομητική ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων μεταξύ των δύο χωρών. Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας ξεκινά σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα, και θα διαρκέσει ως τις 12 Οκτωβρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ «Ο σύγχρονος κινηματογράφος στην Ελλάδα».

Το Φεστιβάλ διεξάγεται για πρώτη φορά και στηρίζεται από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα, που το ενέταξε στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας.

Στόχος του είναι να φέρει το ρωσικό κινηματογραφόφιλο κοινό σε επαφή με τις ταινίες διάσημων Ελλήνων σκηνοθετών όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Κώστας Καπάκας, ο Γιάννης Σμαραγδής και ο Παντελής Βούλγαρης. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και ταινίες μικρού μήκους από νέους ταλαντούχους σκηνοθέτες. Το παρών θα δώσουν και γνωστοί Ρώσοι ηθοποιοί του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Τα εγκαίνια της εκδήλωσης θα γίνουν απόψε στις 19:00 με την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι».

Το Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στους κινηματογράφους «Κόσμος» και «Ζβεζντά» της Μόσχας. Διοργανώνεται από το Σύλλογο Ελλήνων της Μόσχας σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσών «Κινηματογράφος της Μόσχας». Θα λάβει χώρα υπό την αιγίδα της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκάλεσε θα πραγματοποιηθεί και στην πόλη Κρασνογιάρσκ της Ρωσίας τον προσεχή Δεκέμβριο, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού της εκεί περιφέρειας.