6 Οκτώβριος 2016, 22:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2016, 18:36

Το ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη για τον ΠΑΟΚ στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

  • Το ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη για τον ΠΑΟΚ στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η τελευταία ταινία του αείμνηστου Πόντιου σκηνοθέτη Νίκου Τριανταφυλλίδη, το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον» θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στη διάρκεια του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-13 Νοεμβρίου 2016).

Ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα του σκηνοθέτη που έφυγε νωρίς από τη ζωή στην αγαπημένη του ομάδα και στην ιδέα που αυτή αντιπροσωπεύει.

Οι μεγάλοι σταθμοί της ομάδας του ΠΑΟΚ, η χαμένη πατρίδα και ο ξεριζωμός, το ιστορικό και κοινωνικό της φόντο ξετυλίγονται στο φακό του Νίκου Τριανταφυλλίδη σαν ένα ζωντανό κινηματογραφικό ημερολόγιο, μέσα από τις εξομολογήσεις παλαίμαχων και νέων ποδοσφαιριστών, προπονητών, παραγόντων και πιστών φίλων του ΠΑΟΚ, όπως οι Νότης Τσίντογλου, Γιώργος Κούδας, Στέφανος (Κλάους) Αθανασιάδης, Ιβάν Σαββίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος κ.ά.


Στέφανος (Κλάους) Αθανασιάδης

Από το γήπεδο της Τούμπας στο Σύνδεσμο Φίλων ΠΑΟΚ του Ντίσελντορφ, από την Κωνσταντινούπολη στην Λισαβόνα, η κάμερα αποτυπώνει την ιστορία μίας ομάδας που γράφεται αδιάλειπτα στις κερκίδες, στο γήπεδο, στους δρόμους των ταξιδιών της και στις αναμετρήσεις με τους μεγάλους της αντιπάλους, αλλά πρωτίστως με τον εαυτό της.

Το πάθος και η αυθεντικότητα του Νίκου Τριανταφυλλίδη βρίσκονται στην καρδιά της ταινίας, την οποία ολοκλήρωσε η σύντροφός του, επίσης σκηνοθέτρια, Μαρίνα Δανέζη, μετά το θάνατό του τον περασμένο Ιούνιο.

«Εγώ δεν κάνω διαφημιστικά ούτε βιομηχανικά ντοκιμαντέρ. Αυτή η δουλειά δεν είναι μια “παραγγελιά” αλλά μια δική μου κατάθεση ψυχής» έλεγε ο σκηνοθέτης σε συνεντεύξεις του, δηλώνοντας: «Για μένα ήταν εμπειρία ζωής. Σαν να φόρεσα την ασπρόμαυρη φανέλα στην κολυμπήθρα της Τούμπας.


Από το αρχειακό υλικό που περιλαμβάνεται στο ντοκιμαντέρ

»Η έρευνα κράτησε πάνω από χρόνο, τα γυρίσματα γύρω στους πέντε μήνες και μετά από όλα αυτά γίναμε ακόμη καλύτεροι άνθρωποι...

»Διότι ο ΠΑΟΚ δεν είναι απλά ένα αθλητικό σωματείο. Οι φίλαθλοί μας λένε πως η ομάδα είναι ιδέα. Και πράγματι εκπροσωπεί τον νόστο του πρόσφυγα και το δίκαιο της φτωχολογιάς και των κατατρεγμένων».