6 Οκτώβριος 2016, 11:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2016, 15:35

Ρούχα-φορτιστές δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας

  • Ρούχα-φορτιστές δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας
    (Φωτ.: EPA / Julian Stratenschulte)

Όταν ξεμένει το κινητό μας στη μέση του πουθενά από μπαταρία, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στο μέλλον. Θα αναλαμβάνει το ρούχο μας να κάνει την φόρτιση εκμεταλλευόμενο τις ακτίνες του ήλιου.

Κινέζοι ερευνητές ανέπτυξαν «έξυπνες» ίνες που μπορούν να υφανθούν στα ρούχα συνδυαζόμενες με παραδοσιακό βαμβακερό νήμα και να τα μετατρέψουν σε συλλέκτες ηλιακής ενέργειας.

Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει έως τώρα για την ανάπτυξη ρούχων-φορτιστών, όμως ένα σημαντικό πρόβλημα είναι πως τα «έξυπνα» νήματα δεν αντέχουν στην παραγωγή των υφασμάτων όπως η κοπή, το πλέξιμο κτλ. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ACS Nano της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, δημιούργησαν τις πρώτες ίνες που όχι μόνο λειτουργούν ως φωτοβολταϊκά συλλέγοντας και αποθηκεύοντας την ηλιακή ενέργεια, αλλά επίσης είναι ανθεκτικές και κατάλληλες για την κλωστοϋφαντουργία.

Για να το πετύχουν αυτό συνδύασαν δύο διαφορετικά είδη ινών. Η μία περιέχει τιτάνιο, οξείδιο του ψευδαργύρου, βαφή και ένα ηλεκτρολύτη, μαζί με ένα πολυμερές καλυμμένο από χαλκό, δημιουργώντας έτσι τις φωτοβολταϊκές κυψέλες. Το δεύτερο είδος νήματος, που αποθηκεύει την ηλιακή ενέργεια, αποτελείται από τιτάνιο, νιτρίδιο του τιτανίου, ένα λεπτό φύλλο άνθρα και και έναν ηλεκτρολύτη.

Από κοινού αυτές οι δύο ίνες υφαίνονται με βαμβακερό νήμα και δημιουργούν ένα εύκαμπτο «έξυπνο» ύφασμα, το οποίο μπορεί να κοπεί ή να υποστεί άλλη επεξεργασία, ενώ είναι ικανό να φορτίζεται πλήρως από τον ήλιο.

Στο μέλλον κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές-ταμπλέτες και άλλα ηλεκτρονικά γκάτζετ θα μπορούν να φορτίζονται από τέτοια ρούχα!