5 Οκτώβριος 2016, 22:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Οκτώβριος 2016, 22:35

Έκανε πίσω ο Τσίπρας για τα Θρησκευτικά – Λύθηκε η παρεξήγηση λέει ο Ιερώνυμος

  • Έκανε πίσω ο Τσίπρας για τα Θρησκευτικά – Λύθηκε η παρεξήγηση λέει ο Ιερώνυμος
    Η είσοδος των Ιεραρχών στο Μαξίμου και η υποδοχή Τσίπρα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Με νίκη της Εκκλησίας και ήττα του Νίκου Φίλη ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στο Μαξίμου, που έγινε παρουσία  του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Εξερχόμενος από το Μαξίμου, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος μίλησε για συνάντηση σε καλό κλίμα και τόνισε ότι λύθηκαν οι παρεξηγήσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας καθώς θα ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση. Ο Ιερώνυμος διευκρίνισε ότι τα νέα προγράμματα για το μάθημα των Θρησκευτικών θα εφαρμοστούν κανονικά από το τρέχον έτος, ωστόσο τα βιβλία του μαθήματος θα παραμείνουν τα ίδια και θα υπάρξει διάλογος για τα νέα.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για γόνιμο διάλογο και πρόσθεσε: «Διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν και ο διάλογος συνεχίζεται. Ορθοδοξία και Πολιτεία προχωρούν ενωμένες υπό το πρίσμα διαλόγου. Τα βιβλία είναι τα ίδια· δεν έχει αλλάξει κάποιο βιβλίο.»

Και ο Νίκος Φίλης μίλησε για άρση παρεξηγήσεων και, κάνοντας την ήττα του... φιλοτιμία, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι δογματικός.

«Πράγματι ήταν πολύ καλό το κλίμα της συζήτησης», είπε. «Συνεχίζεται ο διάλογος, γιατί Εκκλησία και Πολιτεία πρέπει να συζητάμε τα πάντα. Το νέο πρόγραμμα είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας. Θα εφαρμοστεί με τα περσινά βιβλία για την ώρα, και θα αξιολογηθεί το μάθημα με τις απόψεις τής Εκκλησίας να εισακούονται. Το νέο πρόγραμμα συνεχίζεται χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει πρόβλημα με την Εκκλησία. Δεν έχουμε δογματική άποψη, θα ακούσουμε τους εκκλησιαστικούς παράγοντες και στο τέλος της χρονιάς θα επανεξετάσουμε το μάθημα. Υπάρχουν απόψεις και από τη δική μας πλευρά και από την πλευρά της Εκκλησίας.


Η συνάντηση (φωτ.: Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

»Έγινε σεβαστή η υποχρεωτικότητα του μαθήματος, να μην μειωθούν οι ώρες και να υπάρχει μια κατεύθυνση για την ορθόδοξη πίστη εντός του προγράμματος.»

Να σημειώσουμε ότι για άλλη μια φορά η Εκκλησία, όπως και στην περίπτωση του 1981 που ο Ανδρέας Παπανδρέου... απέλυσε τον Αντώνη Τρίτση όταν επιχείρησε να περάσει νόμο για την εκκλησιαστική περιουσία, και του Κώστα Σημίτη για τις ταυτότητες, βγήκε νικήτρια από την αναμέτρησή της με την Πολιτεία.