5 Οκτώβριος 2016, 20:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Οκτώβριος 2016, 21:15

Ο Αντόνιος Γκουτιέρες θα είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

  • Ο Αντόνιος Γκουτιέρες θα είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ
    Ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός και πρώην Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Φωτ.: EPA / Peter Foley)

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρώην Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες αναμένεται να είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αφού κανένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία διαθέτουν το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο, δεν αντιτάχθηκε στην υποψηφιότητά του στην έκτη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη.

Ο Γκουτιέρες έλαβε 13 θετικές ψήφους, ενώ δύο κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν εξέφρασαν γνώμη.

Το 15μελές Συμβούλιο διεξάγει μυστικές ψηφοφορίες για καθεμιά από τις 10 υποψηφιότητες, με τις επιλογές να είναι η «ενθάρρυνση», η «αποθάρρυνση» και η μη έκφραση γνώμης.

«Σήμερα, μετά την έκτη άτυπη ψηφοφορία, έχουμε ένα σαφές φαβορί και το όνομά του είναι Αντόνιο Γκουτιέρες», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, περιστοιχισμένος από τους 14 συναδέλφους του. «Αποφασίσαμε να κάνουμε μια επίσημη ψηφοφορία αύριο το πρωί (Πέμπτη) στις 10:00 και ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει διά βοής», πρόσθεσε ο Τσούρκιν, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Οκτώβριο.

«Ευχόμαστε καλή τύχη στον κ. Γκουτιέρες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επόμενη πενταετία», κατέληξε ο Τσούρκιν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί δεδομένη την εκλογή του.

Ο Γκουτιέρες θα διαδεχτεί τον Μπαν Κι Μουν, του οποίου η θητεία λήγει στο τέλος του έτους.

Προκειμένου να προταθεί επίσημα στην Γενική Συνέλευση των 193 μελών από όπου τελικά θα εκλεγεί ΓΓ του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα χρειαστεί ακόμη να υιοθετήσει μια απόφαση σε συνεδρίασή του κεκλεισμένων των θυρών. Απαιτούνται τουλάχιστον εννέα θετικές ψήφοι και να μην ασκηθεί βέτο.

Tags