5 Οκτώβριος 2016, 18:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Οκτώβριος 2016, 20:04

Σταυρούλα Τσολακίδου, το κορίτσι-θαύμα του παγκόσμιου σκακιού

  • Σταυρούλα Τσολακίδου, το κορίτσι-θαύμα του παγκόσμιου σκακιού
    Η Σταυρούλα Τσολακίδου κατά τη διάρκεια του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Νέων (φωτ.: FIDE World Youth U14, U16, U18 Championships 2016)

Την έχουν χαρακτηρίσει κορίτσι-θαύμα του παγκόσμιου σκακιού, ακόμα και Ελληνίδα Κασπάροφ. Η Σταυρούλα Τσολακίδου από την Καβάλα προσγειώθηκε σήμερα στην Ελλάδα έχοντας στις αποσκευές της έναν ακόμα παγκόσμιο τίτλο στο σκάκι, στην κατηγορία των νεανίδων, ενάντια σε αθλήτριες μεγαλύτερες από εκείνη.

Αυτός είναι ο τρίτος παγκόσμιος τίτλος για την μαθήτρια της Β’ Λυκείου – το 2013 και το 2015 είχε κατακτήσει και πάλι την πρώτη θέση.

Μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο, ο προπονητής της Γιάννης Παπαϊωάννου χαρακτήρισε την 16χρονη σκακιστικό φαινόμενο. «Είναι εξαιρετικά ευφυής και σκακιστικά και έξω-σκακιστικά. Κατάφερε με το πείσμα, την επιμονή, το ταλέντο της, και τη βοήθεια των υπολοίπων, να φέρει ακόμα μια μεγάλη διάκριση», είπε, και προέβλεψε ότι σύντομα θα έρθουν και άλλες επιτυχίες.

Ερωτηθείς για το σκάκι ως άθλημα, ο Γιάννης Παπαϊωάννου εξήγησε ότι συνδυάζει την επιστήμη, την τέχνη και το παιχνίδι. «Είναι ένα φτηνό άθλημα. Ο πρωταθλητισμός, όμως, έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις και σε χρόνο και σε χρήμα. Η Σταυρούλα έχει έναν ιδιωτικό χορηγό που καλύπτει τα έξοδά της. Ωστόσο, δεν συμβαίνει με όλους», τόνισε. Μάλιστα, επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα το άθλημα γίνεται όλο και πιο δημοφιλές «χάρη στις επιτυχίες της Σταυρούλας και των άλλων παιδιών».