5 Οκτώβριος 2016, 21:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Οκτώβριος 2016, 21:30

Θεσσαλονίκη: Γέμισε πολιτισμό το Καπάνι (φωτο)

  • Θεσσαλονίκη: Γέμισε πολιτισμό το Καπάνι (φωτο)
    (Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
  • Θεσσαλονίκη: Γέμισε πολιτισμό το Καπάνι (φωτο)
  • Θεσσαλονίκη: Γέμισε πολιτισμό το Καπάνι (φωτο)

Κρατώντας σακούλες με ψώνια στα χέρια τους, στην παραδοσιακή αγορά του Καπανίου, Θεσσαλονικείς κάθε ηλικίας παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον νεαρούς άντρες και γυναίκες, με μαύρα ρούχα και αυστηρά βλέμματα, να εκτελούν σιωπηλοί χορευτικές κινήσεις γύρω από ένα ξύλινο τραπέζι.

Οι φωνές των καταστηματαρχών, που καλούσαν τον κόσμο να ψωνίσει κρέατα, ψάρια, λαχανικά και άλλα προϊόντα δεν αποσπούσαν στο ελάχιστο την προσοχή των πρωταγωνιστών του event, αλλά και των θεατών.

Σε περίπου 15 λεπτά η παράσταση με το λιτό σκηνικό αλλά τη ζωντάνια στην έκφραση ολοκληρώθηκε, και οι πρωταγωνιστές επιβραβεύτηκαν με το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου.

Πάντρεμα του παλαιού με το νέο
Ο ρομαντισμός που δημιουργεί στους επισκέπτες της η παλαιά παραδοσιακή αγορά του Καπανίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τα λιθόστρωτα σκεπαστά στενά, τα μικρά μαγαζιά και τις ανακατεμένες μυρωδιές κρεάτων, ψαριών, φρούτων, λαχανικών, γλυκών και μπαχαρικών, «παντρεύτηκε» για μια μέρα με διάφορες μορφές σύγχρονης τέχνης.

Από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου σε διάφορες χρονικές στιγμές και σε διάφορα σημεία του Καπανίου πραγματοποιούνταν δρώμενα που περιλαμβάνουν χορό, θέατρο, μουσική, σκετς, ποίηση, εικαστικά κ.ά.

Οι εκδηλώσεις, που ονομάζονται «Kapani project», περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των 51ων Δημητρίων και έχουν ως στόχο να αναδείξουν την παραδοσιακή αγορά της Θεσσαλονίκης, να την κάνουν πιο γνωστή στο ευρύ κοινό, αλλά και να προσελκύσουν σ' αυτήν περισσότερους καταναλωτές.

Μια ιδέα που αγκαλιάστηκε τόσο από τους καταστηματάρχες όσο και από τον κόσμο της Θεσσαλονίκης. 

Οι μεν πρώτοι είδαν ως πολύ καλή την πρωτοβουλία και ζητούν να γίνονται συχνότερα τέτοιοι είδους εκδηλώσεις. Σε ό,τι αφορά τους δεύτερους, αρκετοί είπαν στο pontos-news.gr ότι κατέβηκαν στο Καπάνι μόνο και μόνο για τις εκδηλώσεις, ενώ πολλοί και από αυτούς που δεν γνώριζαν για το event, έκαναν στάσεις και εκφράστηκαν θετικά.

Κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.

Gallery