5 Οκτώβριος 2016, 12:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Οκτώβριος 2016, 12:06

Forbes: 7 Έλληνες στη λίστα των πλουσιότερων της Αμερικής για το 2016

  • Forbes: 7 Έλληνες στη λίστα των πλουσιότερων της Αμερικής για το 2016
    Τζιμ Ντέιβις, Τζον Κατσιματίδης και Τζον Πολ Ντετζόρια είναι οι τρεις πιο πλούσιοι ομογενείς στις ΗΠΑ για το 2016, σύμφωνα με τη λίστα Forbes «400»

Πρόκειται για λίστες που… κατηγοριοποιούν τον πλούτο σε όλο τον κόσμο, δίνοντας του ονοματεπώνυμο. Οι γνωστές λίστες Forbes δημοσιεύονται κάθε χρόνο, και σε αυτές, εκτός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, μπορεί να βρει κανείς τους πιο πλούσιους μετανάστες, τις πιο πλούσιες γυναίκες, τους πιο πλούσιους νέους, ή και τους πιο πλούσιους αυτοδημιούργητους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η λίστα που περιλαμβάνει τους 400 πλουσιότερους επιχειρηματίες στις ΗΠΑ για το 2016. Ανάμεσά τους βρίσκονται επτά ομογενείς, με περιουσία που κυμαίνεται από 5,2 δισ. μέχρι 2 δισ. δολάρια.

Τη θέση 94 του Forbes καταλαμβάνει ο Τζιμ Ντέιβις, το «αφεντικό» της εταιρείας New Balance. Μέσα σε ένα χρόνο η αξία της περιουσίας του αυξήθηκε από 3,7 δισ. σε 5,2 δισ. δολάρια, ανεβάζοντάς τον στη σχετική κατάταξη.

Αμέσως μετά, στη θέση 194 με περιουσία που φτάνει τα 3,3 δισ. δολάρια, ο Τζον Κατσιματίδης. Ο όμιλος επιχειρήσεων του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ τροφίμων της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα, 400 βενζινάδικα αλλά και εταιρείες που ασχολούνται με τα κτηματομεσιτικά.


(Πηγή: Forbes)

Στη θέση 214 της λίστας ο Τζον Πολ Ντετζόρια, Ελληνοιταλός που από άστεγος και μέλος συμμορίας έγινε εκατομμυριούχος. Η περιουσία του αγγίζει τα 3,1 δισ. δολάρια και οφείλεται κυρίως στην εταιρεία του που παρασκευάζει προϊόντα για μαλλιά. Εξήντα θέσεις πιο κάτω άλλος ένας ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας και επενδυτής, ο Ντιν Μητρόπουλος. Η περιουσία του αγγίζει τα 2,5 δισ. δολάρια, κυρίως χάρη στην εταιρεία Pabst Brewing που παράγει πάνω από 24 μάρκες μπίρας και ποτών.

Στη θέση 290 του Forbes «400» βρίσκεται ο Αλέξανδρος Σπανός, με περιουσία 2,4 δισ. δολάρια. Βασική του ασχολία είναι τα κτηματομεσιτικά, ενώ είναι και ιδιοκτήτης της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου Σαν Ντιέγκο Τσάρτζερς. Φέτος, ο Γιώργος Αργυρός, ο έκτος κατά σειρά ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας που βρίσκεται στη λίστα, είναι στη θέση 335, με περιουσία που φτάνει τα 2,1 δισ. δολάρια. Ασχολείται με τα κτηματομεσιτικά και τις επενδύσεις, ενώ είχε διατελέσει και πρέσβης των ΗΠΑ στην Ισπανία.


Πίτερ Πίτερσον

Ο έβδομος Ελληνοαμερικανός στη λίστα με τους πλουσιότερους των ΗΠΑ είναι ο Πίτερ Πίτερσον, με περιουσία που φτάνει τα 2 δισ. δολάρια. Είναι επιχειρηματίας, τραπεζίτης και συγγραφέας, τη δεκαετία του 1970 διετέλεσε γραμματέας Εμπορίου στην κυβέρνηση Νίξον, ενώ θεωρείται άνθρωπος με μεγάλη πολιτική επιρροή στις ΗΠΑ.