4 Οκτώβριος 2016, 22:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Οκτώβριος 2016, 08:32

Παυλόπουλος: Η συνθήκη της Λοζάνης καθορίζει τα σύνορα και της ΕΕ

  • Παυλόπουλος: Η συνθήκη της Λοζάνης καθορίζει τα σύνορα και της ΕΕ
    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τελετή υποδοχής των λειψάνων των Ελλήνων πεσόντων του Noratlas (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ / STR)

Να αναλάβει η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ευθύνες τους αναφορικά με την κατάσταση στην Κύπρο αλλά και σε σχέση με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του, μετά την τελετή υποδοχής των λειψάνων των 16 Ελλήνων πεσόντων στην Κύπρο που επέβαιναν στο Noratlas, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Δεκέλειας.

 «Η Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία πρέπει να τηρείται στο ακέραιο γιατί πρόκειται περί αναποσπάστου τμήματος του Διεθνούς Δικαίου, δεν καθορίζει μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, καθορίζει και τα σύνορα της ΕΕ.

»Γιατί κατά το ίδιο το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως ορίζονται κυριάρχως από αυτά» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Χαρακτήρισε τραύμα βαρύτατο για τη διεθνή κοινότητα το να ανέχεται να παραβιάζονται απροκάλυπτα αποφάσεις του κορυφαίου οργανισμού της, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και να παρατηρεί αδιάφορη αυτό το πλήγμα εναντίον του πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου.

Επισήμανε ότι είναι πλήγμα και για την ίδια την ευρωπαϊκή Δημοκρατία να ανέχεται σε έδαφος κράτους-μέλους της –άρα σε ευρωπαϊκό έδαφος– στρατεύματα κατοχής, να ανέχεται την ύπαρξη εγγυήσεων. Αυτό σημαίνει, είπε, ότι πάσχει η ίδια η ευρωπαϊκή Δημοκρατία, και είναι χρέος της Ευρώπης όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο, αλλά απέναντι στην ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα, απέναντι στους ίδιους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι  «τιμώντας την ιερή μνήμη των προκείμενων ηρωικών νεκρών εμείς οι Έλληνες, Κύπριοι και Ελλαδίτες, Ελλαδίτες και Κύπριοι, δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος, χωρίς παραχωρήσεις, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς υπαναχωρήσεις, για να ξαναβρεί η μαρτυρική Κύπρος την εδαφική της ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της μέσα από μια λύση που σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σέβεται επίσης στο ακέραιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο αφού η Κύπρος είναι πλήρως και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης».