4 Οκτώβριος 2016, 15:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2016, 15:43

Ιδρύεται Ένωση Ποντίων Καλλιτεχνών

  • Ανοιχτή επιστολή προς όλες τις οργανώσεις του ποντιακού ελληνισμού
    (Φωτ.: pontos-news.gr / Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)

Οι Πόντιοι καλλιτέχνες συσπειρώνονται, ενώνουν τη φωνή τους και μπαίνουν μπροστά για την προβολή και προώθηση των ποντιακών θεμάτων, της πλουσιότατης ποντιακής ιστορίας και του ποντιακού πολιτισμού.

Την επικείμενη ίδρυση φορέα Ποντίων Καλλιτεχνών αποκάλυψε στο pontos-news.gr ο σκηνοθέτης Κώστας Εφραιμίδης, δίνοντας ένα στίγμα των σχεδιαζόμενων δράσεών του.

Γεγονός θα αποτελέσει σε περίπου ένα μήνα από σήμερα (ή το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους) η ίδρυση της Ένωσης Ποντίων Καλλιτεχνών Ελλάδος, ενός νέου φορέα τον οποίο δημιουργούν ποντιακής καταγωγής άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού (συγγραφείς, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, ποιητές, εικαστικοί κ.ά.).

Πρόκειται για μια ιδέα η οποία έπεσε στο τραπέζι πριν από περίπου έξι μήνες, στο πλαίσιο συνάντησης ομάδας σκηνοθετών, προκειμένου να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η φωνή του ποντιακού ελληνισμού. Έδρα της Ένωσης θα είναι η Θεσσαλονίκη, ωστόσο θα στήνονται κάλπες και στην Αθήνα για τις εσωτερικές διεργασίες της. Οι διαδικασίες για την ίδρυσή της έχουν προχωρήσει αρκετά, και σήμερα βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του καταστατικού και στη δημιουργία του λογότυπού της.

Όταν ετοιμαστούν όλα, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση σε μια πλούσια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

«Ο σπόρος έχει πέσει. Στον τομέα του πολιτισμού, στον ποντιακό χώρο, υπάρχει μεγάλο κενό και αυτό έρχεται να καλύψει η Ένωση Ποντίων Καλλιτεχνών Ελλάδος. Ο ποντιακός πολιτισμός δεν περιορίζεται μόνο στο ομάλ’ και στον τανωμένο σορβά», λέει στο pontos-news.gr ο σκηνοθέτης Κώστας Εφραιμίδης, εκπρόσωπος της βόρειας Ελλάδας στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, κι ένας από τους πρωτεργάτες στην ίδρυση της Ένωσης Ποντίων Καλλιτεχνών Ελλάδος.

«Ήδη το ενδιαφέρον για την Ένωση είναι πολύ μεγάλο, ακόμα και από άτομα που διαμένουν στο εξωτερικό και έχουν σχέση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Για παράδειγμα, υπάρχει ενδιαφέρον από συμπατριώτη μας που συνεργάζεται με τη γαλλική Le Monde. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο σημαντικό θα είναι να περάσει μια πρότασή μας ή δράση μας για τον ποντιακό ελληνισμό στη συγκεκριμένη εφημερίδα, η οποία διαβάζεται καθημερινά από 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους...»

Σχέδιο για συνεργασία με το ΚΘΒΕ
Ο Κώστας Εφραιμίδης μας λέει ότι η δράση της Ένωσης θα είναι πολυσχιδής. Ήδη υπάρχει η πρόταση να ιδρυθεί μόνιμη ποντιακή σκηνή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η οποία θα τελεί υπό την αιγίδα του. Για το θέμα αυτό θα γίνουν συναντήσεις και με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

«Στον ποντιακό χώρο έχουμε καθηγητές, έχουμε και νέους θεατρικούς συγγραφείς, τα έργα των οποίων χάνονται ή προβάλλονται περιορισμένα. Αυτά μπορούν να ανεβαίνουν στην ποντιακή σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Επίσης, σε αυτήν μπορούν να ανεβαίνουν μεγάλες παραγωγές κλασικών ποντιακών έργων, όπως Τη Τρίχας το γεφύρι κ.ά.».

Παράλληλα, η Ένωση θα επιχειρήσει να ενημερωθούν ακόμα περισσότερο οι Έλληνες –και κυρίως οι ποντιακής καταγωγής– για την ιστορία του Πόντου, αφού, όπως μας λέει, αρκετοί είναι αυτοί που δεν την γνωρίζουν επαρκώς. Αυτό θα επιχειρηθεί μέσα από τα σχολεία, αλλά και από σεμινάρια που θα παραδώσουν διακεκριμένοι καθηγητές.

Η Ένωση Ποντίων Καλλιτεχνών Ελλάδος θα παρέχει αμέριστη βοήθεια, όποτε της ζητηθεί, στους ποντιακούς συλλόγους στον τομέα του πολιτισμού.

Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι μέσα από χορηγίες καλλιτεχνών και άλλων ανθρώπων του πολιτισμού θα επιχειρηθεί το γύρισμα τηλεοπτικών σίριαλ και ταινιών με θέμα την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης