4 Οκτώβριος 2016, 16:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2016, 15:37

Τζέιμς Σταυρίδης: Ανησυχητική η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης

  • Τζέιμς Σταυρίδης: Ανησυχητική η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης
    Ο Τζέιμς Σταυρίδης ήταν κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο γκαλά του Hellenic Initiative στη Νέα Υόρκη (φωτ.: The Hellenic Initiative)

Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα, καλεσμένος της Διπλωματικής Ακαδημίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δίνοντας διάλεξη για την παγκόσμια ασφάλεια. Ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην διοικητής των ΝΑΤΟϊκών Δυνάμεων Ευρώπης και νυν πρύτανης στη Σχολή Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, ήταν βασικός ομιλητής και στην εκδήλωση του Hellenic Initiative στη Νέα Υόρκη.

Στο περιθώριο της ομιλίας του, και απαντώντας σε ερώτηση της Καθημερινής σχετικά με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Τζέιμς Σταυρίδης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη.

«Είναι πάντα ανησυχητικό όταν βλέπει κανείς αμφισβητήσεις σε λυμένα εδαφικά θέματα. Γνωρίζω ότι από την πλευρά του διεθνούς Δικαίου δεν τίθεται απολύτως κανένα ζήτημα για την κυριαρχία στο Αιγαίο, και στα νησιά που βρίσκονται εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Σταυρίδης: Εν τέλει η Τουρκία θα ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις και θα σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο.

Στην ομιλία του, ο νυν πρύτανης στη Σχολή Διπλωματίας αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι συμφέρουσα για τις ΗΠΑ. Αυτό που τόνισε είναι τη γεωγραφική σημασία της χώρας σε μια «καυτή γωνία» του πλανήτη, όπου οι εξελίξεις επηρεάζουν και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.


Το ετήσιο γκαλά πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Waldorf Astoria (φωτ.: The Hellenic Initiative)

Ο Τζέιμς Σταυρίδης αναφέρθηκε επιπλέον στη συνεισφορά και την ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην επιρροή της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και στη σχέση της με τη γεωπολιτική, καθώς και στο «απίστευτο» ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, το οποίο θα την βοηθήσει να αλλάξει σελίδα.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα, απάντησε πως πρακτικά χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους. «Σε συνδυασμό με την κατάλληλη γεωπολιτική υποστήριξη μέσω του ΝΑΤΟ, θα θέσουν την Ελλάδα στην καλύτερη θέση που θα μπορούσε να βρίσκεται», ανέφερε.

Στην εκδήλωση του Hellenic Initiative, η Ελένη Κουναλάκη, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, παρουσίασε τον ναύαρχο Σταυρίδη ως τον υψηλότερα ιστάμενο Ελληνοαμερικανό που υπηρέτησε ποτέ στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ αποκάλυψε ότι ήταν επίσης στην «εξαιρετικά μικρή λίστα» των πιθανών αντιπροέδρων.