4 Οκτώβριος 2016, 16:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2016, 16:22

Θεσσαλονίκη: Αγανάκτηση συνταξιούχων και προσφυγή στη Δικαιοσύνη

  • Θεσσαλονίκη: Αγανάκτηση συνταξιούχων και προσφυγή στη Δικαιοσύνη
    Ο Βασίλης Παρτάλης στο βήμα έχοντας πλάι του τον οργανωτικό γραμματέα Κωνσταντίνο Στάγκο (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Την αγανάκτησή τους για τις συνεχείς περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, για το γεγονός ότι ουσιαστικά και με βάση τις σημερινές συνθήκες δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, αλλά και για τα δακρυγόνα που δέχτηκαν από την Aστυνομία κατά τη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησής τους στο Σύνταγμα, εξέφρασαν οι απόμαχοι της ζωής, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Συνταξιούχων «Η Συσπείρωση» της Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης.

Οι συνταξιούχοι ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τις υποθέσεις τους και κάλεσαν σε πανθεσσαλονικιώτικο συλλαλητήριο την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, στις 10:30, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών υγείας, ο πρόεδρος της «Συσπείρωσης» Βασίλης Παρτάλης τόνισε ότι τα λίγα συνοικιακά πολυϊατρεία της Θεσσαλονίκης που απέμειναν, απαξιώνονται συνεχώς από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ένας αγγειολόγος.

«Στα νοσοκομεία ουσιαστικά δεν έχουμε καμία πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αφού για να κλείσεις ραντεβού θα πρέπει να περιμένεις σίγουρα 2-3 μήνες. Έτσι, αναγκαζόμαστε να τα... ακουμπάμε στον ιδιωτικό τομέα».

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, ο Β. Παρτάλης τόνισε ότι πλέον έχουν δημιουργηθεί δύο κατηγορίες συνταξιούχων. Αυτοί που είδαν τα επικουρικά τους να περικόπτονται σημαντικά και εκείνοι που δεν δέχτηκαν περικοπές μέχρι στιγμής, αλλά είναι όμηροι για μελλοντικές περικοπές από του χρόνου.


Ο Βασίλης Παρτάλης

«Η οργή των συνταξιούχων είναι δεδομένη. Έχουν φαλιρίσει τα επικουρικά ταμεία, αφού έφαγαν τα αποθεματικά τους. Χάθηκαν οι μισές συντάξεις, αλλά το ταμείο που δημιουργείται θα είναι πάλι ελλειμματικό. Πώς να μην είναι, όταν οι εισφορές δεν μαζεύονται και υπάρχει μαύρη και ανασφάλιστη εργασία; Αν μειωνόταν στο μισό η φοροδιαφυγή, η μαύρη εργασία και το λαθρεμπόριο, θα υπήρχαν χρήματα για όλους. Με τον νέο προϋπολογισμό θα μαζέψουν από τις συντάξεις άλλα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, και απορώ από πού θα τα βρουν. Ο κ. Κατρούγκαλος βρήκε ένα τέχνασμα για να κόψει κι άλλο τις συντάξεις. Δεν έκανε απευθείας μειώσεις, έκανε επανυπολογισμό τους!».

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη
Σύμφωνα με τον Β. Παρτάλη, οι συνταξιούχοι, εκτός από κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια, θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Ο δικαστικός αγώνας, όπως είπε, θα είναι διττός. Από τη μια πλευρά θα ζητήσουν να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που τους δικαιώνει και από την άλλη θα στραφούν κατά του επανυπολογισμού των συντάξεων.

«Το ΣτΕ απεφάνθη οι συντάξεις να γυρίσουν στο 2012, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Τότε ας το καταργήσουν το Συμβούλιο της Επικρατείας κι εμείς να κάνουμε τα παράπονά μας στον... Άγιο Πέτρο! Δεν μπορεί ο κ. Κατρούγκαλος να σφυρίζει αδιάφορα.

»Από τον Ιανουάριο θα κοπεί κι άλλο το ΕΚΑΣ για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και από το 2018 δε θα το παίρνει κανένας.

»Εάν δεν αντιδράσουμε όλοι, θα φτάσουμε να παίρνουμε μόνο κοινωνικά επιδόματα και να ζούμε με τα κοινωνικά συσσίτια μετά από 40 χρόνια εργασίας», κατέληξε ο Βασίλης Παρτάλης.

Κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.