4 Οκτώβριος 2016, 13:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2016, 12:38

Μητράγκας-Λατσούδη: Σε Έλληνες εθελοντές το Βραβείο Νάνσεν του ΟΗΕ

  • Μητράγκας-Λατσούδη: Σε Έλληνες εθελοντές το Βραβείο Νάνσεν του ΟΗΕ
    Κωνσταντίνος Μητράγκας και Εφη Λατσούδη (φωτ.: UNHCR / Mark Henley)

Στο πρόσωπό τους τιμήθηκαν οι Έλληνες εθελοντές που διέσωσαν και βοήθησαν χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν στις ελληνικές ακτές. Ο Κωνσταντίνος Μητράγκας από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), και η Έφη Λατσούδη από τον ανοιχτό χώρο φιλοξενίας του πρώην ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο, πήραν χθες με το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σε μια συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, οι Έλληνες εθελοντές παρέλαβαν το αναμνηστικό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο 75.000 δολαρίων για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος που θα συμπληρώνει το έργο τους.

«Κάθε φορά που βλέπω απλές και αυθόρμητες πράξεις ανθρωπιάς και συμπόνοιας από καθημερινούς ανθρώπους που προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες, επαναβεβαιώνεται η πίστη μου ότι όλοι οι άνθρωποι παγκοσμίως δε θα γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτές τις οικογένειες που έχουν χάσει τα πάντα», είπε στην ομιλία του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

Στη δική της ομιλία μόλις παρέλαβε το βραβείο, η Έφη Λατσούδη τόνισε ότι πρόκειται για μια αναγνώριση της συνειδητής απόφασης «να φροντίζουμε για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας των ευάλωτων ανθρώπων που έφτασαν στη Λέσβο, αλλά και για την αξιοπρέπεια όσων δεν τα κατάφεραν να φτάσουν».

Μητράγκας: Από την πρώτη στιγμή που είδαμε ανθρώπους σε απόλυτο κίνδυνο, για μας δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη, απλά τους βοηθήσαμε.

Ελάχιστα ανθρωπιστικά βραβεία έχουν τόσο πλούσια κληρονομιά όσο το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στους νικητές περιλαμβάνονται διάσημοι αλλά και αφανείς ήρωες – η Έλενορ Ρούσβελτ, η Γκράτσα Μαχέλ και ο Λουτσιάνο Παβαρότι είναι μερικοί από τους πιο αναγνωρίσιμος βραβευθέντες.