4 Οκτώβριος 2016, 10:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2016, 10:25

Επιστρέφουν σήμερα στην Ελλάδα τα οστά των ηρώων του Noratlas

  • Επιστρέφουν σήμερα στην Ελλάδα τα οστά των ηρώων του Noratlas
    Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας στην Κύπρο (φωτ.: pontos-news.gr / Πόπη Παπαγεωργίου)

Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λάρνακα της Κύπρου γίνεται αυτή την ώρα η επίσημη τελετή παράδοσης των λειψάνων των 16 πεσόντων που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Noratlas «Νίκη 4», το οποία κατέπεσε από φίλια πυρά την 21η Ιουλίου 1974 στη Λευκωσία.

Η τελετή πραγματοποιείται παρουσία του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδης, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη και αντιπροσωπεία του ΥΠΕΘΑ. Τρισάγιο θα τελέσει ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’. Στη συνέχεια, θα απονεμηθεί το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στους συγγενείς των πεσόντων.

Μετά το πέρας της τελετής, τα λείψανα των ηρώων θα μεταφερθούν στην Ελλάδα με αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας C-130 για να παραδοθούν στους συγγενείς τους για ταφή. Στην τελετή, θα παραστούν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συγγενείς των πεσόντων.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην Αεροπορική Βάση Τατοΐου, όπου θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση.

Κατά την τελετή ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, θα απονείμει, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στους συγγενείς των πεσόντων που δεν έγινε κατορθωτό να ταξιδέψουν στην Κύπρο για την τελετή παράδοσης.