3 Οκτώβριος 2016, 18:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Οκτώβριος 2016, 17:25

Ξεκίνησε η Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών στο ΑΠΘ

  • Ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας μιλάει για τη σεξουαλική παρενόχληση 19χρονης φοιτήτριας 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η «Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών», μια κατεύθυνση σπουδών που είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από μερίδα ατόμων εντός της Εκκλησίας, αλλά και από χριστιανικά σωματεία, ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία της στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Έχουμε φοιτητές στην αίθουσα ή μόνο φοιτήτριες; Κάποιοι περίμεναν να δουν τζιχαντιστές», είπε ο πρόεδρος του τμήματος Παναγιώτης Σκαλτής, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τα όσα ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Τριάντα άτομα ήταν ο επιστημονικός περιορισμός για την πιλοτική λειτουργία της κατεύθυνσης, η οποία αποτέλεσε επιλογή 2.800 υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι 29 φοιτητές και φοιτήτριες είναι χριστιανοί και επέλεξαν το τμήμα τόσο για τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης που έκριναν ότι προσφέρει, όσο για λόγους που σχετίζονται με την αγάπη για τις γλώσσες και τη μελέτη των πολιτισμών και θρησκειών. Μία φοιτήτρια είναι μουσουλμάνα από τη Θράκη.

«Μου αρέσει πάρα πολύ να μαθαίνω γλώσσες. Από μικρή έχω αυτό το όνειρο, να ασχοληθώ με τις γλώσσες. Όταν πρωτοείδα το τμήμα στο μηχανογραφικό μου φάνηκε κάπως περίεργο, μουσουλμανικές σπουδές στη Θεολογική Σχολή, αλλά αποφάσισα να το δηλώσω. Το δήλωσα ως 3η επιλογή και είμαι πολύ ικανοποιημένη και χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αθανασία Αδάμογλου, διευκρινίζοντας ότι επιθυμία της είναι να διδάξει το Κοράνι σε μουσουλμάνους μαθητές της Θράκης.

«Περιμένουμε να βγάλουμε τους πρώτους ειδήμονες στη μελέτη του Ισλάμ και θα συνεχίσουμε, προσβλέποντας σε ένα διάλογο μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών του κόσμου», ανέφερε από την πλευρά της η επίκουρη καθηγήτρια Αγγελική Ζιάκα, επισημαίνοντας ότι η λειτουργία της νέας κατεύθυνσης σπουδών συνιστά ένα επιστημονικό εγχείρημα που δεν υπήρξε ξανά στην Ελλάδα.

Το πρώτο εξάμηνο ξεκινά με μαθήματα για την Ισλαµική Ιστορία και Θεολογία, το Κοράνι και Ερµηνείες του, την Εισαγωγή στις Αβρααµικές Θρησκείες και Κοινωνίες στη Μέση Ανατολή, καθώς και γλωσσικά μαθήματα (αραβικά, ελληνικά, αγγλικά).

Μέχρι στιγμής δεν έχει προσληφθεί επιπλέον προσωπικό για τις διδακτικές ανάγκες της κατεύθυνσης, ωστόσο, προγραμματίζεται να προκηρυχθούν πέντε θέσεις για τη διδασκαλία της αραβικής και της περσικής γλώσσας, καθώς και για δύο μαθήματα που είναι αμιγώς μουσουλμανικά.