3 Οκτώβριος 2016, 20:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Οκτώβριος 2016, 16:45

Χιλιάδες Έλληνες και φιλέλληνες στο Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού «Ακρόπολις» στη Μόσχα

  • Χιλιάδες Έλληνες και φιλέλληνες στο Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού «Ακρόπολις» στη Μόσχα
    Ο ελληνικός πολιτισμός στο επικέντρο του Φεστιβάλ «Ακρόπολις»
  • Χιλιάδες Έλληνες και φιλέλληνες στο Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού «Ακρόπολις» στη Μόσχα
    Όλοι μαζί, οι λάτρεις του ελληνικού πολιτισμού το έριξαν στο συρτάκι
  • Χιλιάδες Έλληνες και φιλέλληνες στο Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού «Ακρόπολις» στη Μόσχα
    Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε με την υποστήριξη της ελληνικής νεολαίας «Αργώ»

Τη δική τους Ελλάδα δημιούργησαν οι Έλληνες της Μόσχας στον κήπο Ερμιτάζ της ρωσικής πρωτεύουσας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού «Ακρόπολις». Χιλιάδες Έλληνες και φιλέλληνες συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο και είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους μέσα σε μια οικογενειακή και θερμή ατμόσφαιρα. Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας για δεύτερη συνεχή χρονιά, από τον Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας και την ελληνική νεολαία «Αργώ» με την υποστήριξη του Δήμου Μόσχας.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις έδιναν βροχή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όλα πήγαν κατ’ ευχήν και ο ήλιος τελικά στάθηκε σύμμαχος.

Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Πολίτοφ (Πόντιος ηθοποιός-σκηνοθέτης, γνωστός για τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ των Καννών με την ταινία μικρού μήκους Φιλοσοφία, και ένας από τους ιδρυτές του ελληνικού κοινωνικού δικτύου YAGREK), και η ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια Αλεξάνδρα Μακεντόνσκαγια.

«Οι Έλληνες είναι άνθρωποι που κουβαλούν μέσα τους αληθινή και γνήσια καλοσύνη. Δεν έχει σημασία η εθνικότητα ή το χρώμα του δέρματός σου. Αυτό που έχει σημασία είναι να είσαι ευγενικός και να προσφέρεις φως στους άλλους ανθρώπους» δήλωσε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ο Γιάννης Πολίτοφ.


Ο Γιάννης Πολίτοφ και η Αλεξάνδρα Μακεντόνσκαγια ήταν οι παρουσιαστές του Φεστιβάλ

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν γνωστοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Ρωσία. Ανάμεσα τους η Ξένια Γεωργιάδη και ο Ευκλείδης Κιουρτζίδης, η ποντιακής καταγωγής ερμηνεύτρια Μήδεια Χουρσουλίδου, η ροκ τραγουδίστρια Αλίς Δημητριάδη, η τραγουδίστρια της τζαζ Ναντέζντα Ραφαηλίδη, ο Γιάννης Κοφόπουλος, η Αριάδνη Προκοπίδου, το συγκρότημα «Αναγέννηση», ο ηθοποιός θεάτρου-κινηματογράφου Γιάννης Καραγιαννίδης και η Σία Μιχαηλίδη.


Ο ομογενής ηθοποιός από τη Ρωσία Ευκλείδης Κιουρτζίδης συχνά εκδηλώνει το ταλέντο του στο τραγούδι

«Οι Έλληνες ξέρουν να χαίρονται τη ζωή ακόμα και αν ψυχορραγούν. Ποτέ δεν βιάζονται όταν συναντούν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο για να πιουν μαζί ένα φλιτζάνι καφέ. Ίσως γι’ αυτό ειδικά η Ευρώπη διαμαρτύρεται ότι αυτή η χώρα δεν δουλεύει τόσο πολύ. Αλλά εμένα μου φαίνεται ότι η Ελλάδα αξίζει έναν τέτοιο τρόπο ζωής απέναντι σε όλο τον πλανήτη. Γιατί η Ελλάδα χάρισε στον κόσμο τα μαθηματικά, τη χημεία, την αστρονομία, το θέατρο, την ποίηση και πολλά άλλα» δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο ομογενής ηθοποιός από τη Ρωσία Ευκλείδης Κιουρτζίδης.

Μετά το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση με τίτλο «Οι άθλοι του Ηρακλή» στην οποία συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας δοθηκαν από χοροδιδασκάλους ταχύρρυθμα μαθήματα στο συρτάκι, ενώ παρουσιάστηκε και έκθεση φωτογραφιών και άλλων συλλεκτικών αντικειμένων από την Ελλάδα.


Ο Αλέκος και ο Γκόρντεϊ Ηλιόπουλος παρουσίασαν την κουζίνα τους

Τέλος, όλοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια αληθινή γεύση από την ελληνική και την κυπριακή κουζίνα από επαγγελματίες σεφ. Ανάμεσα τους ήταν και ο Αλέκος Ηλιόπουλος, ένας από τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου ελληνικής κουζίνας Gokos, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Γκόρντεϊ Ηλιόπουλο γνώρισαν στον κόσμο (σε όσους δηλαδή δεν το γνώριζαν ήδη) το γνωστό παγκοσμίως... souvlaki.

Παρόντες στο Φεστιβάλ ήταν ο πληρεξούσιος πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία Ανδρέας Φρυγανάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας Αρχιμήδης Σαμπχάζοφ, εκπρόσωποι του Δήμου Μόσχας αλλά και των ελληνικών συλλόγων της ρωσικής πρωτεύουσας.

  • Φωτογραφίες: Νίκος Σιδηρόπουλος.
Gallery