3 Οκτώβριος 2016, 17:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Οκτώβριος 2016, 19:28

Ινδονήσιος κληρικός διδάσκει αρχαία ελληνικά στη Σουμάτρα

  • Ινδονήσιος κληρικός διδάσκει αρχαία ελληνικά στη Σουμάτρα
    Ο αεικίνητος ιερέας Χρυσόστομος Μανάλου της ελληνορθόδοξης ιεραποστολής στη Σουμάτρα της Ινδονησίας (φωτ.: orthodoxmission.org.gr)

Αφιερώθηκε στον Θεό πριν από πολλά χρόνια και χειροτονήθηκε μια 20ετία πριν στην Πάτρα από τον Μητροπολίτη Άρτας Ιγνάτιο Β’. Έκτοτε ο Ινδονήσιος ιερέας Χρυσόστομος Μανάλου διακόνησε στην ελληνική κοινότητα της Νέας Ζηλανδίας και τα τελευταία 20 χρόνια βρίσκεται στην Ινδονησία όπου μεταξύ άλλων διδάσκει αρχαία ελληνικά. Όπως είπε ο πατήρ Χρυσόστομος μιλώντας στο ελληνικό πρόγραμμα ραδιοφωνίας SBS και τον Σπύρο Παπαστεφάνου, κέντρο της ιεραποστολής του είναι το μεγαλύτερο νησί της ασιατικής χώρας, η Σουμάτρα και συγκεκριμένα η πόλη Μεντάν.

Σε αυτό το διάστημα, η ιεραποστολή έχει ιδρύσει δέκα ορθόδοξες εκκλησίες, έξι σχολεία, μία Θεολογική Σχολή και ένα νοσοκομείο.

Στα σχολεία της Αγίας Σοφίας, του Αγίου Νικήτα, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Προδρόμου φοιτούν συνολικά 1.050 παιδιά, ενώ περίπου 400 είναι εγγεγραμμένα και σε ακόμα δύο σχολεία.


Η Θεολογική Σχολή στο Μεντάν (φωτ.: lychnos.org)

Στη Θεολογική Σχολή που ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια φοιτούν 300 άτομα και έχουν αποφοιτήσει περίπου 1.200. Κάποιοι εργάζονται σε σχολεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και στον δημόσιο τομέα. Το επίσημο κράτος έχει επιτρέψει τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στη σχολή 4ετούς φοίτησης και την αναγνωρίζει ως πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Όσο για το νοσοκομείο της ιεραποστολής, ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια και έχει 35 κλίνες. Εκεί συχνά εργάζονται και εθελοντές Έλληνες γιατροί.

Ο Ινδονήσιος κληρικός ανέφερε πως σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 60 εκατομμύρια χριστιανοί που ανήκουν σε διάφορα δόγματα.


Ο πατέρας Χρυσόστομος παντρεύει ένα ζευγάρι Ινδονήσιων (φωτ.: ierapostoles.gr)