3 Οκτώβριος 2016, 15:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Οκτώβριος 2016, 15:02

Καπετανίδεια 2016 – Η εκδήλωση τιμής και μνήμης σε ένα φωτεινό παράδειγμα (φωτο)

 • Καπετανίδεια 2016 – Η εκδήλωση τιμής και μνήμης σε ένα φωτεινό παράδειγμα (φωτο)
  Οι αξίες και τα ιδανικά με φόντο την προτομή του Ν. Καπετανίδη
 • Καπετανίδεια 2016 – Η εκδήλωση τιμής και μνήμης σε ένα φωτεινό παράδειγμα (φωτο)
  Αιωνία η μνήμη των εθνομαρτύρων του Πόντου
 • Καπετανίδεια 2016 – Η εκδήλωση τιμής και μνήμης σε ένα φωτεινό παράδειγμα (φωτο)
  Δεκάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στο ετήσιο μνημόσυνο
 • Καπετανίδεια 2016 – Η εκδήλωση τιμής και μνήμης σε ένα φωτεινό παράδειγμα (φωτο)
  Άποψη της πλατείας Νίκου Καπετανίδη
 • Καπετανίδεια 2016 – Η εκδήλωση τιμής και μνήμης σε ένα φωτεινό παράδειγμα (φωτο)
  Μαθητές σχολείων της περιοχής τιμούν την ελευθερία της έκφρασης και του πολιτισμού
 • Καπετανίδεια 2016 – Η εκδήλωση τιμής και μνήμης σε ένα φωτεινό παράδειγμα (φωτο)
  Λιτή και σεμνή η εκδήλωση

«Είναι επιτακτική ανάγκη η δημοσιογραφία να υπηρετεί τις αρχές και τις αξίες που της έδωσαν κύρος και υπόσταση στη λαϊκή συνείδηση. Οι ευθύνες και των δημοσιογράφων για τη βαθιά κρίση που περνάμε είναι πολύ μεγάλες, αλλά καμιά ευθύνη δεν είναι ίδια με αυτών που ασκούν εξουσία». Τα λόγια ανήκουν στον έμπειρο δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη, κεντρικό ομιλητή στα «Καπετανίδεια 2016», που αναφέρθηκε στη ζωή και το λειτούργημα του εκδότη της εφημερίδας Εποχή της Τραπεζούντας, Νίκου Καπετανίδη.

Ο Καπετανίδης, που απαγχονίστηκε μετά τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας τον Σεπτέμβριο του 1921, αλλά και η γενικότερη στάση του, παρουσιάστηκε ως φωτεινό παράδειγμα για τους σύγχρονους δημοσιογράφους.

Φέτος η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας συνδυάστηκε με την έλευση της εικόνας (αντίγραφο) της Παναγίας Σουμελά, η οποία ενθρονίστηκε στον Ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονα Δραπετσώνας. Οι τριήμερες θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, με την υποδοχή της εικόνας σε κεντρικούς δρόμους της Δραπετσώνας. Την επόμενη ημέρα τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης και έγινε η λιτάνευση των ιερών εικόνων στους δρόμους της πόλης. Το χορευτικό του Συλλόγου παρουσίασε ποντιακούς χορούς, ενώ λίγο αργότερα στήθηκε ποντιακό γλέντι έξω από το ναό.

Την Κυριακή το πρωί, στην πλατεία Νίκου Καπετανίδη, απέναντι από το κτήριο της Ένωσης Ποντίων, έγινε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ.


Η προτομή του δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη στην ομώνυμη πλατεία

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, μιλώντας για τους απαγχονισθέντες του Πόντου, η γενική γραμματέας του ποντιακού σωματείου Χριστίνα Χαφουσίδου είπε συγκινημένη: «Αυτό που δεν αξιώθηκαν ήταν η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο τιμητική ταφή τους, διότι αφού απογυμνώθηκαν από τους δήμιούς τους πετάχτηκαν σε έναν λάκκο, χωρίς λιβάνι και κερί, χωρίς παπά και ψάλτη». Η Χρ. Χαφουσίδου μίλησε για ετήσιο «χρέος τιμής και μνήμης» που επιτελείται κάθε χρόνο μπροστά στην προτομή του Ν. Καπετανίδη.

Υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων της Δημοκρατίας του Πόντου και των 353.000 μαρτύρων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου προσευχήθηκε ο μητροπολίτης Σεραφείμ.

Με αντιπαραβολή των γεγονότων του χθες και του σήμερα, η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Αναστασία Ιωαννίδη-Ποιμενίδη, ανέδειξε τα στοιχεία που καθορίζουν το μέλλον ενός λαού (όπως η μόρφωση, το εμπορικό και επιχειρηματικό πνεύμα και η οικονομική ευημερία) και πώς αυτά σήμερα βάλλονται με διάφορους τρόπους. Η πρόεδρος απηύθυνε κάλεσμα αντίστασης σε όλους θυμίζοντας το παράδειγμα της αθλήτριας της ξιφασκίας Βάσως Βουγιούκα, η οποία κατά δήλωσή της αρνήθηκε να αγωνισθεί με το τουρκικό εθνόσημο, παρά την ελκυστική πρόταση που της έκανε η ομοσπονδία της γείτονος.

«Τέτοιος θάνατος σαν τον δικό μου είναι ωραίος, δοξασμένος», έγραφε ο Ν. Καπετανίδης στους οικείους του λίγες μέρες πριν οδηγηθεί στην αγχόνη.

Ο Παντελής Σαββίδης, συγκινημένος που βρισκόταν στην περιοχή της Δραπετσώνας, η οποία συνδέεται άμεσα με τον πόνο της προσφυγιάς και τον πόνο των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για τις ιδέες τους, ανέφερε ότι η πλατεία ήταν το καλύτερο σημείο για να στηθεί η προτομή του Καπετανίδη. Αφού μίλησε για τον αδικοχαμένο εκδότη της εφημερίδας Εποχήκαι το έργο του, είπε μεταξύ άλλων ότι «στο πρόσωπο του Κεμάλ συμπυκνώνεται όλη η βαρβαρότητα της Γενοκτονίας», ενώ αναφερόμενος στο πρόσωπο των ημερών, τον Ερντογάν, είπε ότι με τις δηλώσεις και τις πράξεις του θέλει να αποκαθηλώσει το πρόσωπο του Κεμάλ και να φέρει στο προσκήνιο το δικό του.


Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης, Δαμιανός Ποιμενίδης

Ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου, Δαμιανός Ποιμενίδης, αλλά και η νυν πρόεδρος Αναστασία Ιωαννίδη-Ποιμενίδη πρόσφεραν το «μικρό Ευαγγέλιο του Συλλόγου» –όπως αποκάλεσε η γενική γραμματέας το νέο λεύκωμα που εξέδωσαν για τη Δραπετσώνα, με τίτλο Από τον Πόντο και τη Μικρασία στον Πειραιά, εδώ... στη Δραπετσώνα– στον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και τον ομιλητή Παντελή Σαββίδη για την προσφορά τους στην εκδήλωση.

Για τον μητροπολίτη, ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης είπε χαρακτηριστικά ότι βρίσκεται δίπλα τους σε όλες τις εκδηλώσεις και δίνει δύναμη στο ΔΣ με τον «πυρρίχιο λόγο του». Αποδεχόμενος το δώρο, ο κ. Σεραφείμ είπε ότι είναι ένας πλούτος που θα αποθησαυριστεί στη βιβλιοθήκη της Μητρόπολης και τόνισε την «ανάγκη να μεταλαμπαδεύσουμε τα ιδεώδη που κόσμησαν αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους και τους οδήγησαν στην αθανασία, στη διάδοχη γενιά, στα παιδιά μας».


Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι και εκπρόσωποι από πολιτιστικά σωματεία, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, διευθυντές και αντιπροσωπείες σχολείων.

Η εκδήλωση τελείωσε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Προηγήθηκε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Νίκου Καπετανίδη και ενός λεπτού σιγή.

Εκ μέρους της οικογένειας του απαγχονισθέντος δημοσιογράφου, στεφάνι κατέθεσε ο ανιψιός του Νίκος Καπετανίδης.


Ο Νίκος Καπετανίδης, ανιψιός του Νίκου Καπετανίδη, καταθέτει στεφάνι

Τέλος, στην αίθουσα του Συλλόγου προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα.

Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Gallery
Εκδηλωσεις