3 Οκτώβριος 2016, 09:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Οκτώβριος 2016, 09:15

Μειώθηκε το ποσοστό των «απόλυτα» φτωχών στον πλανήτη

  • Μειώθηκε το ποσοστό των «απόλυτα» φτωχών στον πλανήτη
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Αν και μοιάζει απίστευτο με δεδομένη την επιβράδυνση της οικονομίας, η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε κατά 12% ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν υπό συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

Όπως σημειώνει ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός, 767 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζούσαν με λιγότερο από 1,90 δολάριο την ημέρα το έτος 2013, από 881 εκατομμύρια την αμέσως προηγούμενη χρονιά, με τη μεγαλύτερη αύξηση των εισοδημάτων να καταγράφεται στην Ασία.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλές χώρες συνέχισαν να μειώνουν τη φτώχεια και να τονώνουν τη γενική ευημερία σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία είναι ληθαργική», σχολίασε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μοιάζουν να επιβεβαιώνουν την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στις προσπάθειες μείωσης της φτώχεια τα τελευταία 25 χρόνια. Σε διεθνές επίπεδο οι φτωχοί ήταν 1,1 δισεκατομμύριο λιγότεροι το 2013 από ό,τι το 1990, παρά την αύξηση του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, οι εισοδηματικές ανισότητες διευρύνθηκαν την εικοσιπενταετία έως το 2013.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 2008-2013, τα εισοδήματα του πλουσιότερου 60% αυξήθηκαν ταχύτερα από αυτά του φτωχότερου 40% σε περίπου τις μισές από τις 84 χώρες για τις οποίες δημοσιοποίησε στοιχεία η Παγκόσμια Τράπεζα.

Για να μειωθούν οι ανισότητες, η Παγκόσμια Τράπεζα καλεί τις χώρες που πλήττονται περισσότερο να επενδύσουν κυρίως στην παιδική ηλικία, να εγγυηθούν την διεύρυνση της ιατρικής και φαρμακευτικής κάλυψης και να προσφέρουν βοήθεια σε ρευστό στους πιο φτωχούς πολίτες τους.